Úvod Novinky Osobnosti
Miloš Šajbidor: Aj drony majú svoje pravidlá
Miloš Šajbidor: Aj drony majú svoje pravidlá

Miloš Šajbidor: Aj drony majú svoje pravidlá

Zakladateľ úspešnej spoločnosti vysvetlil pravidlá súvisiace s používaním dronov na Slovensku.

Letecké drony, bezpilotné diaľkovo ovládané zariadenia, ktoré sme mohli prvotne zaznamenať vo vojenskom prostredí sú dnes už používané doslova každým.

Sú viac užitočné alebo nebezpečne? Aké máme na Slovensku pravidlá? A aká je ich budúcnosť? Opýtali sme sa odborníka a spoluzakladateľa spoločnosti UAVONIC s.r.o., Miloša Šajbidora.

Vypočujte si rozhovor o dronoch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Drony ako novodobí špióni

„Z istej časti je možné pomocou dronov sledovať ľudí, aj keď si myslím, že existujú ďaleko jednoduchšie spôsoby, ako sa dostať k veľmi citlivým záznamom a popravde je to ďaleko jednoduchšie, ako si zabezpečovať takéto komplexné zariadenie. Samozrejme špehovanie je neetické a je proti nastaveným pravidlám," zhrnul.

Pravidlá na Slovensku

Viacero ľudí nie je úplne stotožnených s pravidlami, ktoré fungujú na našom území.

„Na Slovensku existuje množstvo kategórii, ktoré definujú, ako sa môže s dronom lietať a väčšinou sa určujú podľa veľkosti zariadenia. Väčšinou sú tieto nariadenia nastavené kvôli bezpečnosti a každá krajina má úplne iné. Najstriktnejšie sú určite lokácie ako letiská, elektrárne a hlavne prelet nad veľkým davom ľudí," vysvetlil Miloš.

Budúcnosť dronov

Hovorí sa, že by drony mohli nahradiť taxíky. „Áno je to reálne, viem o tom, že prebieha viacero testov. Pokiaľ prejde väčšina legislatívnych náležitostí a vyvinie sa dostatočne bezpečná technológia, ktorá nijak neohrozí posádku, tak to bude veľmi veľký inovačný pokrok," dodal na záver odborník Miloš Šajbidor. 25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia