Úvod Novinky Osobnosti
Matej Tóth chce zabojovať o zlato: Sapporo nás ale trocha sklamalo
Matej Tóth chce zabojovať o zlato: Sapporo nás ale trocha sklamalo

Matej Tóth chce zabojovať o zlato: Sapporo nás ale trocha sklamalo

Matej Tóth bude jedným z posledných slovenských reprezentantov, ktorý sa predstaví na olympiáde v Tokiu.

Slovenský chodec odcestoval do dejiska hier 26. júla, aby sa adaptoval na tamojšie podmienky. Matej Tóth vyrazil aj s ďalšími reprezentantmi najprv do mestečka Urajasu a následne sa presunuli do Sappora, kde sa konajú samotné preteky v chôdzi na 50 km.

„V Urajasu sme boli 5 dní. Absolvovali sme tam jeden kvalitný tréning. Posledný testovací týždeň pred pretekmi sme si dali 25ku. Tá sa išla veľmi dobre a aj vzhľadom na reštrikcie, nám vytvorili výborné podmienky," povedal v stredajšom vydaní Športžurnálu Matej Tóth.

Sapporo je plné obmedzení

Výprava našich chodcov sa ešte pred odchodom do dejiska pretekov pripravovala v Tokiu. Následne presunula do Sappora, kde ich však privítalo množstvo obmedzení.

Naši chodci sa dokonca nedostanú ani na trať pretekov, ktoré sa budú konať v Odori Parku.

„Sapporo nás trocha sklamalo, nie ako mesto, ale podmienkami. Bývame totiž v malých izbičkách, našťastie sa nám podarilo vybaviť ešte jednu. Strava sa podáva v malých mištičkách, jej výber je pritom obmedzený a je často studená," pokračoval náš chodec.

Hoci podmienky sťažujú prípravu pred piatkovými pretekmi, Matej Tóth sa snaží vidieť veci pozitívne.

„Na tréning je to celkom fajn. Na to, že nás tu trénuje 300 - 400 chodcov maratóncov, tak niekedy je tam dosť hustá premávka."

Podmienky oproti olympijskej dedine v Tokiu alebo miestu nášho prípravného kempu sú neporovnateľné," pokračoval vo štvrtkovom vydaní relácie Športžurnál náš chodec.

Matej Tóth ukončí v Tokiu kariéru

Príprava na piatkový vrchol u Mateja Tótha však začala oveľa skôr. Najprv to bolo doma vo Vysokých Tatrách a následne sa presunul do Talianska. Práve tieto sústredenia mali nášho reprezentanta pripraviť na obhajobu zlata z Rio de Janeiro 2016.

„V Riu som bol jednoznačný favorit. Síce aj teraz patrím medzi favoritov a viem, že sa odo mňa očakáva veľa, ale ja už idem oveľa uvoľnenejšie. Viem, čo treba urobiť, aby som uspel, no viem aj, čo šport obnáša."

Matej Tóth hovorí o príprave na olympiádu v Tokiu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Nechcel by som však kariéru ukončiť s tým, že budem zúfalý. Skôr si to idem užiť. Verím, že toto nastavenie mi prinesie vytúžený úspech," povedal Matej Tóth v podcaste Športžurnál.

Slovenský atlét svojimi slovami naznačil, že po olympiáde plánuje ukončiť kariéru. Bude to symbolické, pretože aj samotné preteky sa v Tokiu budú konať naposledy.

Nasledujúce olympiády totiž budú mať v programe už len najdlhšiu trať na 35 km.

„Keď budem sledovať chôdzu na ďalšej olympiáde v Paríži, možno budem nad tým nostalgicky premýšľať. V tom zmysle, že si nebudem môcť porovnať časy, lebo vždy zaujímavé porovnávať si generácie, ktoré pretekajú s tou mojou."

„Z môjho pohľadu je to veľká škoda. Na 35 km to bude o náhode a už to nebudú žiadne taktické manévre, ako to je v 50tke," dodal na záver Matej Tóth.

Slovenský atlét sa predstaví vo chôdzi na 50 km už tento piatok cca od 22:30 hod. Príchod do cieľa je naplánovaný na skoré ranné hodiny na druhý deň v sobotu okolo 2:00 hod.

Celé Slovensko čaká od Mateja Tótha útok na najvyššie priečky. Ako to napokon dopadne môžete sledovať aj na obrazovkách RTVS v priamom prenose na Dvojke či webe OH Tokio 2020.

FOTO: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia