Úvod Novinky Osobnosti
Matej Tóth ukončil na OH v Tokiu kariéru. Po pretekoch zadržiaval slzy
Matej Tóth ukončil na OH v Tokiu kariéru. Po pretekoch zadržiaval slzy

Matej Tóth ukončil na OH v Tokiu kariéru. Po pretekoch zadržiaval slzy

Slovenský atlét nezopakoval v Japonsku zlato z Ria, no navždy ostane veľkým vzorom pre všetkých športovcov.

Cesta na olympiádu do Tokia sa začala pre Mateja Tótha na tradičnom mieste. Svoj prípravný kemp si rozložil aj tentokrát vo Vysokých Tatrách. Bolo to však naposledy.

„Chodievam sem od 13 rokov. Po kariére si dám tu námahu a spočítam kilometre a dni, ktoré som tu strávil," priznal náš chodec v dokumente RTVS Zlato, striebro, bronz, ktorý nájdete aj v našom archíve.

Tieto slová vyslovil ešte pred jeho posledným vrcholným podujatím, na ktoré sa pripravoval. Olympiáda v Tokiu mala byť totiž pre nášho zlatého medailistu z Ria de Janeiro poslednou.

Matej Tóth zlato neobhájil

A tak sa aj stalo. Všetci nášmu atlétovi pritom priali, aby najcennejšiu medailu v Sappore napokon vybojval. Matej Tóth však na zlato nedosiahol a skončil na 14. mieste s časom 3:56:23.

„Bola to veľmi náročná bodka, ale nie vždy to môže ísť tak, ako si to človek vysníva a nie každý môže končiť na vrchole."

„Som však rád, že som to dokončil so cťou. Bojoval som o každú sekundu a pozíciu, ako keby to bolo prvé miesto," vravel tesne po pretekoch, ktoré ste mohli sledovať v priamom prenose na Dvojke i webe OH Tokio 2020.

Dojatý slovenský atlét sa pritom nemal za čo hanbiť. Jeho slová dokazujú aj emócie, ktoré prejavil, keď sa v cieli začal mierne úsmievať.

„Aj keď som sklamaný, tak som rád, že som dobehol do cieľa a so cťou budem odchádzať s hlavou hore," dodal zadýchaný olympijský víťaz z Ria de Janeiro.

Zlato v Rio de Janeiro bolo vrcholom

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Práve pred piatimi rokmi sa Matej Tóth nezmazateľne zapísal do histórie slovenskej atletiky. Do Brazílie pritom šiel ako obrovský favorit, no on to tak nebral.

„Vedel som o tom, ale šiel som do toho s veľkou pokorou. Nechcel som sa na štart postaviť s tým, že ja vás tu teraz všetkých roztrhám a vyhrám. A to mi možno prinieslo tú medailu," pokračoval Matej Tóth.

Sám priznal, že triumf mu priniesla pokora a najmä skúsenosti. „Vedel som, že 50ka sa rozhoduje v závere. Hlavne som nešiel do toho s tým, že idem vyhrať. Chcel som podať maximum svojho výkonu," priznal Tóth.

Dopingová kauza

Rok po zisku zlata však prišla do života Mateja Tótha obrovská rana. Medzinárodná atletická federácia (IAAF) totiž začala skúmať jeho nezrovnalosti v biologickom pase.

„Najťažšie športové obdobie bolo aj životné, kedy som čelil nespravodlivým obvineniam z dopingovej kauzy," spomínal na nepríjemné obdobie náš atlét.

Najväčšie úspechy Mateja Tótha

  • 2010 - SP Chihuahua, víťaz
  • 2012 - OH Londýn, 7. miesto
  • 2014 - ME Zürich, 2. miesto
  • 2015 - MS Peking, víťaz
  • 2016 - OH Rio de Janeiro, víťaz
  • 2018 - ME v Berlín, 2. miesto
  • 2021 - OH Tokio, 14. miesto
  • účastník OH v Aténach, Pekingu, Rio de Janeiro a Tokio

„Celá tréningová skupina sme to prežívali s Maťom. Bolo to pre nás psychicky náročné, lebo aj na ňom sme videli, že to ťažko znáša. Sám nevedel, ako sa to bude vyvíjať," priznala členka jeho tímu a slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková.

Napokon sa všetko vyriešilo a Matej Tóth mohol po roku opäť začať naplno trénovať. Po prepuknutí pandémie koronavírusu začal uvažovať o konci kariéry.

Rozhodol sa však pokračovať a pripraviť sa na ešte olympiádu v Tokiu. Hoci bez medaily, tá bola napokon pre neho koncom jeho bohatej a úspešnej kariéry.

FOTO: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia