Úvod Novinky Osobnosti
Inžiniera ISS vybrali z milióna. Slovák bojuje o cestu do kozmu
Inžiniera ISS vybrali z milióna. Slovák bojuje o cestu do kozmu

Inžiniera ISS vybrali z milióna. Slovák bojuje o cestu do kozmu

Z milióna prihlásených patrí k tridsiatke vyvolených, z ktorej vyberú osemčlennú posádku. Podarí sa mu dostať do kozmu?

Matej Poliaček, 29-ročný inžinier letovej prevádzky ISS, sa aktuálne spomedzi milióna uchádzačov dostal do užšieho výberu adeptov na let okolo Mesiaca.

V utorkovom vysielaní Rána na eFeMku sme sa rozprávali o zákulisí jeho práce, o víziách dobývania vesmíru a tiež o jeho možnej ceste okolo Mesiaca.

Matejova popularita prudko vzrástla predovšetkým vďaka jeho nedávnemu úspechu, keďže sa dostal do úzkeho výberu na oblet okolo Mesiaca.

„Je komplikované skutočne posúdiť, o aký úzky výber sa skutočne jedná. Samotní organizátori ešte nezverejnili žiadne pravidlá, na základe čoho budú vyberať posádku, ktorá bude zložená len z ôsmich účastníkov. Ale samozrejme je príjemné, keď sa vaše meno objaví v zozname tridsiatich ľudí z milióna prihlásených," objasnil Matej.

Mesiac ako inšpirácia

Pôvodne mali vo výbere figurovať len umelci, čiže zámerom bolo na let okolo Mesiaca zobrať len umelcov, ktorí mali načerpať novú inšpiráciu na tvorbu svojich ďalších diel.

Nakoniec sa rozhodli tento výber rozšíriť akejkoľvek osobe, ktorá môže nejakým spôsobom prispieť ľudstvu alebo zlepšiť život na zemi, čo Matejovi ako inžinierovi prišlo vhodné sa nakoniec prihlásiť.

Matej Poliaček 2.png

„Nerád to nazývam, že by šlo o môj detský sen. Ako malý som mal rád letectvo a kozmonautiku, ale nikdy som to nebral tak, že by to malo byť niekedy mojou budúcou kariérou. Samozrejme, vždy ma to fascinovalo, ale nerád som sa na to upínal, keďže pravdepodobnosť, že sa tam človek niekedy dostane je mizivá," vysvetlil.

Pracovný deň a náplň

„Môj pracovný deň vyzerá veľmi odlišne od iných ľudí. Letová kontrola pracuje na tri smeny, za konzolou ktorá sa skladá asi z desiatich obrazoviek musí niekto sedieť stále."

Začíname o šiestej ráno, ešte predtým než vstanú astronauti. Druhá smena začína okolo 14. hodiny a tretia o 22. Počas nočnej je najdôležitejšie hlavne nezaspať," dodal so smiechom.

Matej pracuje pre Európsku vesmírnu agentúru v Mníchove a má na starosti predovšetkým modul Columbus.

„Sme integrovaný tím a naše pozície zabezpečujú predovšetkým technický chod, v ktorom sa snažíme dodať experimenty do takého formátu, aby interakcia medzi posádkou bola najmenšia. Prevažne ide o prácu na diaľku, snažíme sa eliminovať zbytočné činnosti, v ktorých ide hlavne o rôzne aktivácie, deaktivácie alebo sťahovanie dát," priblížil Matej.

Je osídľovanie planét budúcnosťou ľudstva?

„Ja sa snažím mať na túto tému taký triezvy pohľad. Často sa stretávame s názorom, že letieť na Mars a budovať tam náhradnú planétu je nezmysel, keďže máme už jednu, ktorá nám je dokonale prispôsobená na všetko, čo potrebujeme. Pozitívum vidím skôr v praktickejšom vzdelávacom zmysle," dodal na záver inžinier letovej prevádzky ISS Matej Poliaček.

Celý rozhovor si môžete vypočuť v archíve Rádia_FM.

Foto: RTVS, Instagram.com/matej_space

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia