Úvod Novinky Osobnosti
Pápež František na Slovensku. Týchto 7 faktov sme o ňom netušili
Pápež František na Slovensku. Týchto 7 faktov sme o ňom netušili

Pápež František na Slovensku. Týchto 7 faktov sme o ňom netušili

Sledujte jeho putovanie po slovenských mestách spolu s RTVS.

Už o pár dní sa Slovensko dočká historickej návštevy najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi - pápeža Františka.

Svätý Otec zavíta po prvýkrát na naše územie a strávi tu dni od 12. do 15. septembra. RTVS bude jeho cestu plnú neopakovateľných zážitkov a silných momentov mapovať.


Pápež František ako ho nepoznáte

Prinášame vám zopár zaujímavostí o najfascinujúcejšom pontifikovi modernej doby.

  1. Prišiel takmer o život - ako 21-ročný ochorel na vážny zápal pľúc, pri ktorom sa mu vytvorili na pľúcach tri cysty. Lekári mu museli časť pľúc odstrániť, preto sa musí odvtedy chrániť pred prílišnou námahou.
  2. Pracoval ako vyhadzovač - skôr, ako vstúpil do kňazského stavu, pracoval ako študent v Buenos Aires v miestnom bare, aby si zarobil peniaze. Ako uvádza portál The Irish Post, okrem práce vyhadzovača pracoval aj ako chemický technológ.
  3. Je fanúšik tanga - ako mladý muž mal veľa záľub, medzi ktoré patrilo aj tancovanie. Pápež sa netají tým, že miluje tango.
  4. Nepozerá televíziu - a to už od roku 1990. Vtedy sa Panne Márii zaviazal, že sa zriekne jej sledovania. Prišiel tak aj o prenosy zápasov svojho obľúbeného futbalového tímu San Lorenzo, ktorému fandil už ako malý chlapec. Namiesto pozerania televízie číta noviny.
  5. Pomenovali po ňom futbalový tím - žiadni chuligáni, žiadne násilie, žiadne urážky - to je heslo klubu Club Deportivo Papa Francisco, poloprofesionálneho mančaftu so sídlom v San Franciscu. Klub založili v roku 2013.
  6. Vydal album - pápež František vydal v novembri 2015 progresívny rockový album s názvom Wake Up!
  7. Raz mal priateľku - ešte ako Jorge Mario Bergoglio sa zahľadel do nemenovaného dievčaťa, ktoré patrilo do rovnakej skupiny priateľov, s ktorou chodil tancovať. Vzťah k Bohu a služba cirkvi však bola silnejšia.

Sledujte televízne aj rozhlasové vysielanie RTVS, ktoré bude podrobne mapovať návštevu pápeža Františka na Slovensku v Bratislave, Prešove, Košiciach a v Šatíne od 12. - 15. septembra.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia