Úvod Novinky Osobnosti
Leto s Michalom Várošíkom pri miešačke, namiesto mora Piešťany
Leto s Michalom Várošíkom pri miešačke, namiesto mora Piešťany

Leto s Michalom Várošíkom pri miešačke, namiesto mora Piešťany

Leto sa síce končí, no pre redaktora a dokumentaristu banskobystrického štúdia RTVS Michala Várošíka sa navždy zapíše ako to, keď pre epidémiu vynechal zahraničie a dovolenkoval v Piešťanoch a na západnom Slovensku.

Redaktorovi RTVS a tvorcovi dokumentov, ako napríklad Tiene ruín, sa podarilo mu oddýchnuť si a vypnúť od povinností.

„Svoju prácu mám veľmi rád, ale na dva-tri týždne sa od nej odpútať je potrebné. Žiadne dodržiavanie termínov, žiadne formálne stretnutia, žiadne porady."

"A ani nechcený budíček okolo jednej-druhej v noci s napnutou mysľou, či som na zajtrajšie nakrúcanie všetko dokonale pripravil, keďže sa posledné štyri roky venujem dokumentárnej tvorbe. To všetko vytvára napätie a stres,“ povedal.

Michal Várošík pri miešačke.jpg

K odpútaniu sa od dynamickej práce patrí pre Michala Várošíka aj hŕba kníh.

„Na trenčianskom kúpalisku pod slnečníkom, s výhľadom na Čákov hrad, som sa začítal do románu známeho nemeckého autora psychotrilerov Sebastiana Fitzeka."

"Rád čítam beletriu, okrem toho mám rád populárno-náučnú a odbornú literatúru z oblastí antropológie, religionistiky a najmä histórie. Knihy ma však sprevádzajú po celý rok. To je nenahraditeľná obživa pre myseľ a ducha,“ zamyslel sa.

Žije s rodinou v staršom rodinnom dome, to znamená, že jeho každoročná dovolenka je neodmysliteľne spätá aj s manuálnou prácou na dome.

„Tento rok mi majstri omietli stenu zo skaly klasicky robenou omietkou z piesku, vápna a cementu. Mne ostalo miesto pri miešačke. Po troch dňoch ma z toho bolel celý chrbát, ale to nič, je dobré mať aj mozole. Drží ma to pri zemi. Keby som celý rok chodil bielej košeli a v saku, stratil by som kontakt s realitou,“ zamyslel sa Várošík.

na Bradle.jpg

Leto Várošíkovcov ovplyvnili epidemiologické obmedzenia a z pôvodných plánov cestovať k Jadranu zišlo.

„Rozhodli sme sa ostať verní Slovensku. Za centrum našej poznávacej a oddychovej týždňovej dovolenky sme si vybrali kúpeľné Piešťany. Hanbím sa priznať, že toto čarovné mestečko som navštívil prvýkrát. No doslova mi učarovalo,“ povedal a ospevoval najmä uličky plné kaviarničiek, cukrární, reštaurácií dýchajúce ľudskou vravou a letným teplom.

„Všetko toto umocňovali secesné budovy s precízne vyhotovenými ornamentmi na priečelí. Upravená zeleň a priľahlé parky dobrému pocitu dodali rajskú atmosféru. Prechádzky po hrádzi Váhu rozhodnutie vybrať si mesto so známym kolonádovým mostom dobrý pocit znásobili.“

Michal si užíval spontánnu letnú pohodu. Vraj sa mu až zdalo, akoby bol v rozprávke.

„Rád sa nechám unášať, keď ma genius loci vezme na svoje krídla. Z Piešťan sme vyrážali na jednodňové výlety do Trnavy, Trenčína, Beckova alebo k mohyle nášho velikána M. R. Štefánika na Bradle. Veľkú rodinnú pochvalu od nás dostalo zrenovované Štefánikovo Múzeum v Košariskách s pútavým výkladom mladého lektora,“ rozprával s nadšením jemu typickým.

na trenčianskom kúpalisku.jpg

Tipy na výlety Michala Várošíka

Keďže žije na strednom Slovensku, tipy pre divákov RTVS ponúkol z jeho domoviny.

„Žijem v Sielnici pri Zvolene. Pokiaľ som počas dovolenky doma, rád sa prechádzam blízkymi sliačskymi kúpeľmi alebo sa kochám pohľadom na dedinky Zvolenskej kotliny. Z kopca nad dedinou ich mám ako na dlani. Vidieť od nás aj kalderu stratovulkánu Poľana, končiare Nízkych Tatier a slávny Pustý hrad nad Zvolenom. Ten odporúčam navštíviť každému, kto prechádza stredným Slovenskom."

"Pustý hrad je vďaka archeológom a nadšencom stále živým a obľúbeným turistickým miestom. Svojou majestátnou rozlohou, bohatými dejinami a nádherným výhľadom dokáže osloviť každého. Pri výstupe sa trochu zapotíte, ale verte, neoľutujete,“ láka Slovákov na výlet.

K letu 2021 pre Michala Várošíka patrili aj priame prenosy zo športu

„Rád si pozriem aj športové prenosy najmä z vrcholových športových podujatí. Sledoval som šampionát vo futbale a tiež olympijské hry v Tokiu. Neušla mi ani chôdza na 50 kilometrov. Držal som palce úžasnému Matejovi Tóthovi, ktorý má môj obdiv ako športovec i ako človek,“ uzavrel svoje rozprávanie o lete Michal Várošík.

Foto: Archív Michala Várošíka

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia