Úvod Novinky Osobnosti
Slovenský Pavarotti Peter Dvorský má dnes 70 rokov
Slovenský Pavarotti Peter Dvorský má dnes 70 rokov

Slovenský Pavarotti Peter Dvorský má dnes 70 rokov

Slovenský tenor slávi životné jubileum.

V relácii RTVS Túto hudbu mám rád slovenský svetoznámy operný spevák Peter Dvorský spomínal aj na situáciu, kedy odmietol študovať spev.

Mama ho len 16 ročného prihlásila do súťaže Zlatá kamera:

„Postúpil som do finále v oboch kategóriách a to ako v ľudovej, tak aj v kategórii tanečnej piesne. Moja profesorka spevu na Konzervatóriu pani Ida Černecká mi povedala, že v súťaži môžem pokračovať len v ľudovej piesni. V tanečnej nie, čo som jej sľúbil. Sľub som však porušil."

Peter-Dvorský-Montserrat-Caballe-Vladimír-Benko-2000-TASR

Porušil sľub

Profesorka Petra Dvorského vtedy ešte len pripravovala na štúdium na Konzervatóriu. O tom, že sľub, ktorý jej dal, porušil, zistila pri sledovaní televízie.

Prísne mu to vytkla, že „ešte ani na konzervatóriu neštuduje" a už jej klame.

Peter Dvorský sa dnes smeje na spomienke, keď v reakcii na výčitky pani profesorky Černeckej z neho vyhŕklo, že „končím, viac spievať nebudem!"

Našťastie všetko dobre dopadlo. Celý rozhovor s Petrom Dvorským nájdu záujemci v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

Rodák z Partizánskeho (1951) študoval spev v rokoch 1969 až 1973 na Konzervatóriu v Bratislave. Angažmá v Opere SND získal už počas štúdia ako 21 ročný mimoriadny talent. Nasledoval rad úspechov, keď vystupoval aj na týchto svetových operných scénach:

  • Opera Slovenského národného divadla
  • Metropolitná opera v New Yorku
  • Veľké divadlo - Boľšoj teáter v Moskve
  • La Scala v Miláne
  • Covent Garden v Londýne

Dvorský-Peter-krídlo-Pavel-Neubauer-2001-TASR

Operný nástupca legendy

Peter Dvorský patril viac ako dve desaťročia od 70. rokov minulého storočia k úzkej špičke svetových tenorov.

Zaraďovali ho do štvorice najlepších tenoristov sveta spolu s Plácidom Domingom, José Carrerasom a Lucianom Pavarottim, ktorý ho nazval svojím legitímnym nástupcom.

Spieval spolu s legendárnou Montserrat Caballé, Editou Grúberovou, Mirelly Freni, či Renatou Scotto. Hosťoval na viac ako 60 scénach v 25 krajinách.

Titul národný umelec získal v roku 1984. Viedenská štátna opera mu v roku 1986 udelila titul Kammersänger.

Ceny z rúk prezidentov

Cenu Krištáľové krídlo dostal v roku 2000. Od prezidenta Českej republiky Václava Havla prevzal štátne vyznamenanie ČR Medialu za zásluhy 1. stupňa za vynikajúce umelecké výsledky v roku 2003.

Slovenské vyznamenanie Pribinov kríž 1. triedy získal v roku 2013 od prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Dvorský-Peter-koncert-Miroslava-Cibulková-TASR

V rokoch 2013-2018 zastával post riaditeľa Slovenského inštitútu v Ríme. Od roku 2006 do 2010 bol umelecký vedúci a riaditeľ opery Štátneho divadla Košice. V rokoch 2010-2012 bol riaditeľom Opery SND.

Pomoc deťom

V roku 1991 založil nadáciu a rehabilitačný ústav Harmony pre deti s diagnózou mozgovej obrny. Od roku 1990 sa pod jeho záštitou organizuje detská súťaž ľudových piesní Slávik Slovenska.

V českom meste Jaroměřice nad Rokytnou organizuje od roku 1999 Mezinárodní festival Petra Dvorského a od roku 2001 predsedá porote Medzinárodnej speváckej súťaže Antonína Dvořáka v Karlových Varoch.

Traja bratia Miroslav, Jaroslav a Pavol sú tiež speváci, štvrtý brat Vendelín je ekonóm. Od pätnástich rokov žije v Bratislave s manželkou a dvomi dcérami.

Foto: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia