Úvod Novinky Osobnosti
Michael Szatmary o antisemitizme: Najľahšie je zvaliť vinu na iného
Michael Szatmary o antisemitizme: Najľahšie je zvaliť vinu na iného

Michael Szatmary o antisemitizme: Najľahšie je zvaliť vinu na iného

Novinár, hudobník a stand-up komik je hrdý na svoje židovské korene.

Vyštudoval politológiu, dlhé roky sa venoval novinárčine, robil v reklamných agentúrach či PR manažéra.

„V 35 rokoch som zistil, že najviac ma baví zabávať – seba aj druhých. To bol krok k tomu, aby som sa stal stand-up komikom,“ hovorí Michael Szatmary.

Pôsobil ako hovorca židovskej komunity na Slovensku, spoluzakladal židovské noviny Delet a židovskú internetovú televíziu Tachles. Spolupracoval s Petrom Mukom a so skupinou Shalom.

Szatmary Michael.jpg

Prvýkrát navštívil Izrael ako dvanásťročný. „Išli sme na výlet do Grécka, odkiaľ nás previezli tajne loďou do Izraela. Bolo to v roku 1988 a prvýkrát som videl svoju rodinu. Odvtedy som si to zamiloval a keď sa otvorili hranice, vedel som, že tam musím pravidelne chodiť,“ vysvetľuje.

O antisemitizme

Židia čelili a čelia nenávistným prejavom. „Antisemitizmus je starý ako ľudstvo samo. Každý antisemita si nájde svojho Žida. Vždy je najjednoduchšie zvaliť vinu za to, že mám na nič život na niekoho iného a nehľadať chybu v sebe,“ myslí si Szatmary.

Zároveň tvrdí, že antisemitizmus na Slovensku je latentný. „Plus Slováci mali vždy ďalších nepriateľov, ktorých nenávideli viac ako Židov.“

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Portrét Michaela Szatmaryho si môžete pozrieť v utorkovej časti (12. 10.) relácie Dedovizeň.

Cyklus Dedovizeň približuje život Slovákov v zahraničí a život menšín na Slovensku. Ponúkame ho každý pracovný deň popoludní na Jednotke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia