Úvod Novinky Osobnosti
Po prvom pôrode prišla Lucia Medveď Patáková o zrak. Dnes je za to vďačná
Po prvom pôrode prišla Lucia Medveď Patáková o zrak. Dnes je za to vďačná

Po prvom pôrode prišla Lucia Medveď Patáková o zrak. Dnes je za to vďačná

Hosťom v obľúbenej talkšou Trochu inak s Adelou bola Lucia Medveď Patáková.

Mama dvoch malých synčekov sa venuje tvorbe vlastného podcastu, zároveň pracuje ako hudobná manažérka, moderátorka a herečka v divadle nevidiacich a slabozrakých hercov.

Dnes prijala pozvanie Adely Vinczeovej, ktorej porozprávala, čo jej život bez zraku vzal a čo, naopak, získala.

Všetko sa začalo, keď mala Lucia len 22 rokov. V tom čase zistila že čaká svoje prvé dieťa. Keďže má od detstva cukrovku, reakcia lekára bola jasná – potrat.

Lucia to však rázne odmietla a vytúžené dieťatko vynosila. Už počas tehotenstva však nastali prvé komplikácie.

Musela som skôr rodiť, lebo som mala preeklampsiu. Narodil sa malý a povedali mi, že je celý modrý a neprijíma kyslík, tak ho previezli do kardiocentra,“ začína svoje rozprávanie Lucia.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Akonáhle zistila, že jej synček, Oliver, nie je v poriadku, podpísala reverz a okamžite za ním odišla. Začala sa nekonečná šnúra náročných operácií. Tých má za sebou jej 10-ročný syn už osem.

Nechcela nič vidieť

Oliverovi sa postupne začalo dariť a po siedmych mesiacoch si rodičia zľahka vydýchli. Ráno však prišiel ďalší šok:

Ja som sa ráno zobudila, ale nič som nevidela, lebo som mala zakrvácané oči,“ povedala Lucia, ktorá ihneď navštívila lekára a ďalších odborníkov.

Počas niekoľkých rokov podstúpila neuveriteľných 24 operácií, ktoré jej však nepomohli.

Potom som sa dostala k odborníkovi, ktorý mi povedal, že ja som mala vlastne posttraumatický šok, ktorý som nevedela prijať. Nechcela som vidieť, čo sa stalo, a tak som to nevidela,“ vysvetlila.

Životná výzva jej dala nadhľad

Dnes je za všetko, čo prežila, vďačná. Hovorí, že ako mladé dievča mala nos príliš vysoko a čakala, že všetko bude tak, ako povie. Až zásah osudu jej ukázal, že to tak nie je.

Hoci priznáva, že občas nastanú chvíle, keď si poplače, svoj život už vníma inak.

Prečo by som mala zahodiť svoj život tým, že som nešťastná, keď to vieš uchopiť tak, aby si mohla robiť všetko, čo chceš? Minule som dokonca šoférovala,“ dodala so smiechom.

Celú epizódu Trochu inak s Adelou si môžete pozrieť aj v našom archíve zadarmo a bez reklám. Pozvanie prijal aj herec Juraj Loj a neuropsychológ Martin Majerník, ktorý sa venuje výskumu použitia psychedelik pri rôznych typoch terapií. 

FOTO: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia