Úvod Novinky Osobnosti
Veronika Cifrová Ostrihoňová: Muž mi s dieťaťom nemá pomáhať
Veronika Cifrová Ostrihoňová: Muž mi s dieťaťom nemá pomáhať

Veronika Cifrová Ostrihoňová: Muž mi s dieťaťom nemá pomáhať

Ako majú domáce práce rozdelené manželia Veronika a Matej Cifra a prečo by muž nemal v domácnosti iba pomáhať?

O tom, prečo vo väčšine domácností vykonávajú neviditeľnú prácu ženy, hovorila Veronika Cifrová Ostrihoňová v relácii Silná zostava so sociologičkou Barborou Holubovou, Magdálenou Kelemenovou, finalistkou šou Pečie celé Slovensko, a moderátorom Matejom „Sajfom“ Cifrom.

Spoločnosť sa posúva vpred, no tradičné rozdelenie domácich prác bráni ženám v kariérnom aj osobnostnom rozvoji.

Téma neplatenej práce je tak stále aktuálnejšia. Zo štatistík vyplýva, že ženy trávia domácimi prácami v priemere 29 hodín týždenne, muži sa činnostiam spojeným s domácnosťou venujú iba 16 hodín. Žena, ktorá pracuje na plný úväzok, strávi prácou 200 hodín mesačne.

Práca, ktorú vykoná doma, však nie je finančne ohodnotená. Táto neviditeľná a neplatená práca negatívne vplýva aj na ďalšie oblasti jej života. Takmer žiaden čas na záľuby, nižší príjem, nižší dôchodok aj zhoršené zdravie – to je len niekoľko následkov, o ktorých sa nehovorí.

Silná zostava

Nechcem nikoho zhadzovať, ale myslím si, že je to vážne o žene. Ak to má tá žena v sebe a myslí si, že to robí dobre, tak celá rodina funguje takýmto štýlom,“ pridala sa do diskusie Magdaléna.

Jej slová potvrdila aj Holubová, ktorá uviedla, že ženy sú ešte stále výchovou socializované do role gazdinky, ktorá považuje starostlivosť o domácnosť za svoju primárnu úlohu.

Muž nemá žene pomáhať

Ak by boli domáce práce rovnomerne rozdelené medzi partnerov, malo by to pozitívny vplyv nielen na konkrétnu rodinu, ale aj na celú spoločnosť. Nájdu sa však rodiny, kde to skutočne funguje a všetci sú spokojní.

Pilierom spokojnej a dobrej domácnosti je vyrovnaná a pohodová žena. To znamená, že ak ja mám byť len „výkonným hybostrojom“ – do obchodu, z obchodu, vyzdvihnúť... Tak mne to neprekáža, lebo viem, že doma bude spokojná žena,“ podelil sa o svoje skúsenosti Matej Cifra.

Ako však prezradila Veronika, nakupovanie nie je jeho parketa. "Ja môjmu manželovi musím napísať zoznam – nestačí mu to povedať do telefónu. Napriek tomu dve či tri položky neprinesie."

Neskôr dodala, že ona sama je alergická na to, keď započuje nejakého muža hovoriť, že žene pomáha s domácnosťou alebo so starostlivosťou o deti. „Pomáha? Tak je to aj jeho dieťa, nie? Tak nepomáha.“

Rovnomerné a spravodlivé rozdelenie domácich prác nie je o tom, že partner pomáha partnerke s domácnosťou, ale o tom, že sa o spoločnú domácnosť a rodinu starajú spoločne.

Ak vás táto téma zaujala, môžete si pustiť celú epizódu relácie Silná zostava v našom archíve.

Dozviete sa, ako vplýva nerovné rozdelenie povinností na zdravie žien a tiež to, ako o domácich prácach komunikovať s ostatnými členmi rodiny.

FOTO: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia