Úvod Novinky Osobnosti
Rebel alebo bojovník? Djokovič ani v očkovaní nemá medzi športovcami páru
Rebel alebo bojovník? Djokovič ani v očkovaní nemá medzi športovcami páru

Rebel alebo bojovník? Djokovič ani v očkovaní nemá medzi športovcami páru

Strach, zložité rozhodovanie a ochrana súkromia. Medzi športovcami je len zopár takých, čo sa nechcú dať zaočkovať proti koronavírusu.

Športovci sú zvyknutí zaťať zuby, prijať situáciu a bojovať. Aj keď situácia nie je práve žičlivá, nezvyknú sa sťažovať.

Je horúco? Majú za sebou ťažký pád alebo zranenie? Pre pandémiu nepustia do hľadiska fanúšikov? Namiesto rečí ešte viac zabojujú, zaujíma ich iba svoj výkon.

Rovnaký prístup mal celú doterajšiu kariéru aj tenisový fenomén Novak Djokovič. Srb vo veku 34 rokov kraľuje rebríčku ATP, má 20 grandslamových titulov a množstvo fanúšikov po celom svete. Za posledný rok však viac púta pozornosť svojim postojom k očkovaniu.

Na očkovanie má svoj názor

„Som proti očkovaniu a nechcel by som, aby ma niekto nútil len preto, aby som mohol cestovať. Ak by bolo očkovanie povinné, musel by som sa rozhodnúť. Mám na to svoj názor a neviem, či ho niekedy v budúcnosti zmením,“ povedal v livestreame s ďalšími srbskými športovcami ešte na jar 2020.

Drvivá väčšina tenistov na okruhoch sa nechala zaočkovať vo vidine návratu do normálu. Napríklad Bieloruska Aryna Sabalenková vyjadrila obavy z vakcíny, ale v rozhodovaní zavážili výhody očkovania - zdravotné, aj organizačné.

LeBron ustúpil

Podobná diskusia ako v tenise prebiehala aj v basketbalovej NBA. Návrat do normálu sa mal konať až vtedy, keď bude väčšina hráčov zaočkovaných. Hviezdny LeBron James najprv odmietol verejne deklarovať svoj postoj, čím na seba strhol silnú kritiku.

Zaočkovať sa nechal iba na jeseň uplynulého roka. „Je to pre rodinu. Rozhodnutie je na každom jednom z nás osobne," odkázal médiám s tým, že nikoho nebude na vakcínu nabádať. Sám ju však prijal.

France_Cycling_Tour_de_France622152793501.jpg

Tajomstvo okolo Sagana

Slovenský fanúšik si pri téme športovci a očkovanie proti covid-19 spomenie na Petra Sagana.

Hviezdny cyklista sám nikdy neoznámil, že je zaočkovaný, no predpokladá sa, že vakcínu absolvoval - inak by mal problémy so štartmi na pretekoch, pri cestovaní a zrejme aj pri prestupe do tímu TotalEnergies.

Známy je príbeh z jari minulého roka, ako mal Slovák napadnúť policajta. V čase zákazu vychádzania bol vonku a keď ho mala zastaviť hliadka, údajne sa zľakol, že ho idú zaočkovať. Vyviazol s pokutou 5000 eur.

Kimmich priznal strach

S očkovaním dlho otáľal aj nemecký futbalový reprezentant Joshua Kimmich. Napokon len pred necelými dvoma mesiacmi oznámil, že sa nechá zaočkovať proti koronavírusu. Hráč Bayernu Mníchov bol dvakrát v izolácii po kontakte s pozitívnym človekom.

„Bolo pre mňa zložité vyrovnávať sa so strachom a obavami,“ priznal. Tvrdohlaví odmietači očkovania spomedzi športovcov sú aj hráči amerického futbalu Sam Darnold, Adam Thielen alebo hráč bejzbalu Jason Heyward.

Foto: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia