Úvod Novinky Osobnosti
Prvý Slovák s medailou na ZOH. Smrť legendy sprevádzali špekulácie
Prvý Slovák s medailou na ZOH. Smrť legendy sprevádzali špekulácie

Prvý Slovák s medailou na ZOH. Smrť legendy sprevádzali špekulácie

Cenný kov zo zimných olympijských hier - striebro získal v roku 1948.

Už 4. februrára sa začínajú ZOH 2022 v Pekingu a RTVS bude pri tom.

Všetci budú ostro sledovať našich reprezentantov, najmä Petru Vlhovú.

Viete si však, kto bol úplne prvým Slovákom, ktorý získal medailu na zimných olympijských hrách?

Narodil sa 15. júna 1914 v Košiciach. Tu hral do roku 1934 v ČSŠK Košice, keď si ho všimli v legendárnom hokejovom klube ITC Praha.

Prvých zimných olympijských hier sa Ladislav Troják zúčastnil v Garmisch-Partenkirchene v roku 1936 a tím ČSR skončil na 4. mieste.

Z rádia zistil, že je majstrom sveta

Legendárny útočník získal po vypuknutí 2. svetovej vojny v protektoráte Čechy a Morava päť majstrovských titulov českomoravskej ligy.

Po obnovení ČSR sa stal v roku 1947 ako prvý Slovák majstrom sveta v hokeji. O rok nato prvým Slovákom s medailou zo zimných olympijských hier.

O titule majstra sveta sa dozvedel z rádia. V tých rokoch sa turnaje hrali odlišným systémom ako dnes, preto víťaz nemusel hrať finále, a udeľoval sa titul nielen pre celkového víťaza, ale aj pre kontinentálneho šampióna.

MS v Prahe boli exhibíciou československých hokejistov, okrem úvodného zaváhania, keď prehrali so Švédskom 1:2.

Švédsky kráľ Gustáv V. už dopredu telegramom gratuloval svojim hráčom, lenže v poslednom zápase šokujúco prehrali s Rakúskom. Borci ČSR sa stali majstrami sveta.

Sien-Slavy-IIHF-Martin-Baumann-TASR

Sklamaný Ladislav Troják už odišiel zo štadióna, keď ho manželka doma volala k rádiu, že Švédi prehrali a je majstrom sveta. Ponáhľal sa preto na štadión, kde mu odovzdali aj cenu najslušnejšieho hráča majstrovstiev.

O rok na to na ZOH vo švajčiarskom St. Moritzi reprezentačné mužstvo ČSR ani raz neprehralo.

S víťaznými zlatými Kanaďanmi remizovali a o zlate rozhodlo skóre. Československo okrem striebra získalo aj titul európskeho víťaza.

Troják hral opäť v prvom útoku so Stanislavom Konopáskom a Vladimírom Zábrodským, s ktorými nastrieľali spolu 38 gólov!

Najlepším strelcom ZOH sa stal s 22 gólmi Zábrodský, Troják ich mal na konte päť. K zisku striebra ich priviedol kanadský tréner so slovenským pôvodom Mike Buckna.

Zimný štadión s menom v rodných Košiciach

Po ZOH nasledovali prípravné zápasy v Paríži a v Londýne na MS v hokeji v roku 1949 vo Švédsku. Tieto MS mali byť preňho posledné v reprezentácii. Ladislav Troják podpísal zmluvu na trénera poľskej reprezentácie. V Paríži vyhrali, cestovali do Londýna.

ZŠ-Ladislava-Trojáka-Kosice-Milan-Kapusta-TASR

Troják a ďalší piati hráči si pre problémy s vízami museli prenajať zvlášť lietadlo Beechcraft Model 18. V hmle nad kanálom La Manche 8. novembra 1948 havarovali a nik, žiaľ, neprežil.

To už boli v ČSR pri moci komunisti. Vláda neuverila informáciám o tragickej havárii. Mŕtvych hokejistov podozrievali, že v skutočnosti emigrovali. Preto šikanovali aj rodiny hokejistov.

Trojáková manželka s dcérou Janou sa dokonca museli odsťahovať z Prahy. Rehabilitovali ich až v roku 1968 počas politického odmäku za Alexandra Dubčeka.

Po legendárnom slovenskom hokejistovi pomenovali Zimný štadión Ladislava Trojáka v jeho rodných Košiciach. Uvidíme, či naši hokejisti nadviažu na jeho úspech aj na ZOH v Pekingu.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia