Úvod Novinky Osobnosti
Bratislava si nezaslúži architektov, tvrdil zosnulý Iľja Skoček
Bratislava si nezaslúži architektov, tvrdil zosnulý Iľja Skoček

Bratislava si nezaslúži architektov, tvrdil zosnulý Iľja Skoček

Architekt zomrel v čase, keď z Istropolisu začali padať prvé kusy mramoru.

Začiatkom roka 2022 sa Bratislava definitívne rozlúčila s kultúrno-kongresovým centrom Istropolis. Jeho spoluautor, Iľja Skoček, zomrel 3. februára, teda krátko po tom, ako sa začali búracie práce.

Hoci Iľja Skoček bezpochyby patril k významným architektom, nikdy mu nechýbala skromnosť ani pokora. Veľkú časť svojej kariéry prežil v trojici s Ferdinandom Končekom a Ľubomírom Titlom.

Istropolis - Iľja Skoček, Dom Odborov.jpg

Trojica známa ako „Lordi“ reprezentovala špičku svojej architektonickej generácie a vďaka unikátnemu rukopisu sa ich diela navždy zapísali do histórie slovenskej architektúry.

Umenie sa nedá nahradiť

Architektov spájala noblesa a zároveň skromnosť, ktorú si dokázali zachovať aj napriek obrovským úspechom v pomerne mladom veku. Medzi ich najznámejšie dielo patrí práve Dom odborov na Trnavskom mýte, ktorého stavba trvala neuveriteľných 25 rokov.

Mramor, ktorý sa začal búrať ako prvý, daroval Slovensku bývalý kubánsky vodca Fidel Castro. Monumentálna stavba mala byť pýchou Bratislavy, no dnes je jej smutný osud spečatený.

Keď sa začalo hovoriť o búraní Istropolisu, nekompromisný architekt nešetril kritikou.

Istropolis - Iľja Skoček.jpg

Bratislava si nezaslúži architektov. Vždy sklame. Vždy tí architekti niečo spravia a mesto to potom zmení,“ povedal sklamaný Iľja Skoček pri natáčaní dokumentárneho seriálu Ikony.

Architektúra sa nedá robiť bez spoločnosti. A aká je spoločnosť, taká je architektúra. Architektúra nie je o profite, architektúra je o kvalite.“

Pripomeňte si život významného slovenského architekta, ktorý sa zaslúžil o mnohé jedinečné diela. Navštívte archív RTVS a pozrite si dokumentárny seriál Ikony, ktorý vám priblíži osobnosť tohto nenahraditeľného muža.

FOTO: RTVS a TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia