Úvod Novinky Osobnosti
Rozhlasák Roman Bomboš prezradil, ako vzniká šou Čo ja viem
Rozhlasák Roman Bomboš prezradil, ako vzniká šou Čo ja viem

Rozhlasák Roman Bomboš prezradil, ako vzniká šou Čo ja viem

Za mikrofónom dlhé roky poslucháči vstávali s jeho hlasom z rádia a tvorí scenáre pre kolegu Marcela Merčiaka.

Poznáte ho za osemnásť rokov z ranného vysielania, ktoré momentálne vymenil za popoludnie s Romanom Bombošom na Rádiu Slovensko.

A každý deň za ten čas rozdával ľuďom od skorého rána optimizmus a dobrú náladu.

Málokto však o Romanovi Bombošovi vie, že už deväť sezón píše scenáre pre úspešnú televíznu reláciu Čo ja viem vždy vo štvrtok na Jednotke:

„Otázky si overujeme telefonovaním hoci aj na ministerstvá, či do zahraničia, musíme byť presní.“

Hviezdy nielen nad hlavou

Vo svojej hlavovej kalkulačke Roman Bomboš v relácii Hosť Nory Gubkovej prekvapil poznaním, že ich doteraz bolo okolo päťtisíc, veď v jednej relácii odznie 50 otázok a treba k nim pripraviť aj videá.

Prezradil aj, ako otázky do tejto šou vznikajú:

„Ideš po chodníku. Dvihneš hlavu. Pozrieš sa na oblohu a napadne ti, koľko planét voľným okom môžeš vidieť na oblohe? Dáš možnosti: tri, štyri, päť, šesť, aby si súťažiacich zorientoval. A potom priznáš, že sú to Merkúr, Venuša, Mars, Jupiter a Saturn. Ostatné už vidíme len vďaka ďalekohľadom. Odteraz však diváci, keď sa budú večer pozerať na oblohu, budú rozmýšľať, či ich je tam naozaj päť, šesť alebo koľko?“

Považuje za výhodu, že je sám moderátorom a tak vstupy pre moderátora televíznej šou Marcela Merčiaka nepíše „literárne, ale tak, aby si ich už nemusel prácne upravovať“.

Odpovede musia byť presné, nesmú sa pri ich tvorbe scenáristi pomýliť.

Štvorročný moderoval formulu

Nuž ho chcela Nora Gubková nachytať, nech sa sám prizná, že určite najmenej vie asi zo športu:

„Moderátorom som sa stal vďaka tomu, že som obdivoval od mala športových komentátorov. S mojím starým otcom pri sledovaní prenosov pretekov Formule 1 ešte na viedenskej televíznej stanici som sa už v štyroch rokoch hral na komentátora a poznal som po menách všetkých pretekárov.“

Moderátor večera Roman Bomboš.JPG

Dnes Roman Bomboš napríklad ovláda naspamäť všetkých majstrov sveta Formuly 1 ako nasledujú od roku 1950 až doteraz, pričom ich vie vymenovať aj naopak.

Od najnovšieho majstra sveta po najstaršieho do roku 1950 presne po rokoch, ako titul získali:

„To sú veci, ktoré ma bavia a mám k nim vždy nejaký príbeh.“

Viac o zaujímavom povolaní moderátora, ktorý hral aj v americkej filmovej produkcii, či spoznal vďaka svojmu povolaniu množstvo hviezd svetového šoubiznisu sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo v živom a veselom rozprávaní.

Ďalšiu časť vedomostnej relácie Čo ja viem si môžete pozrieť v novom vysielacom čase vždy vo štvrtok o 20.30 h na Jednotke.

Reláciu Hosť Nory Gubkovej si môžete vypočuť na Rádiu Slovensko každý deň v pracovný deň po 13 h, alebo aj ako podcast z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia