Úvod Novinky Osobnosti
Veronika Cifrová Ostrihoňová: Nemyslím si, že mám o čom písať knihy
Veronika Cifrová Ostrihoňová: Nemyslím si, že mám o čom písať knihy

Veronika Cifrová Ostrihoňová: Nemyslím si, že mám o čom písať knihy

Moderátorka Silnej zostavy je však vášnivou čitateľkou, ktorú najviac priťahujú memoáre a životopisy.

Okrem moderovania diskusnej relácie Silná zostava na Dvojke, vlastných projektov a materstva sa Veronika Cifrová Ostrihoňová rada ponára do stránok kníh.

Medzi jej najobľúbenejšie patria memoáre a životopisy - literatúra faktu je jej veľmi blízka a inšpiruje ju.

" Odporúčam za poslednú dobu autobiografiu Humy Abedin: Both/And alebo bývalej generálnej riaditeľky Pepsi, Indry Nooyi: My life in full," vymenúva moderátorka jedinej ženskej diskusnej relácie RTVS.

Ku knihám si vrúcny vzťah vybudovala už v detstve a dodnes si spomína na svoje obľúbené knižky.

"Boli to Krista Bendová: Opice z našej police, Hana Ponická: O Štoplíkovi, Lucy Maud Montgomeryová: Anna zo Zeleného domu, Astrid Lindgrenová: Pippi Dlhá Pančucha," vyratáva.

Lásku ku knihám zdedila aj Veronikina dcérka Sára, ktorá je knihami obklopená od útleho detstva.

Manžel Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej si číta s dcérkou Sárou.jpg

"Sára medzi knihami vyrastá od bábätka, takže áno, má k nim vzťah, mnohé pozná naspamäť. Čítame jej obaja s mužom asi rovnako, vždy pred spaním - na obed aj večer, občas aj len tak cez deň," prezrádza Veronika, ktorá sa v lete stane už dvojnásobnou mamou a dodáva:

"Veľmi sa teším, že má knihy rada, že vydrží príbehy počúvať, a že si začína svoje aj vymýšľať, či hrať sa na svoje obľúbené postavy z nich. Svet kníh je neskutočne bohatý a neskutočne prístupný a dokáže divy, u detí i dospelých."

Top knihy Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej

Momentálne má Veronika rozčítané dve knihy - Slovenské století od Pavla Kosatíka a životopis rodu Cartierovcov - The Cartiers od Francesci Cartier Brickell.

Aj ona má však knihy, ku ktorým sa vždy vracia. " Sú to romány od spisovateľky Zdeny Frýbovej," hovorí.

Ako sama tvrdí, najčastejšie však odporúča a darúva tieto dve knihy: Môj posledný výdych od Paula Kalanithiho a Kto chce žiť, nech sa kýve od Ivana Štúra.

Obe diela by si podľa názoru Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej mal prečítať každý.

Veronika Cifrová Ostrihoňová je milovníčkou kníh.jpg

Antikvariáty a idylka

Svoje knižné lásky si Veronika nachádza v českom online antikvariáte, má aj obľúbený kamenný antikvariát v Prahe.

"Zopár kníh mám z burzy a často navštevujem aj kníhkupectvo. Veľmi rada sa tam chím motať fyzicky, aj keď nič nekúpim," dodáva.

Nakoľko je pracujúcou mamou dvojročnej dcéry, nestáva sa veľmi často, aby nerušene čítala. "Ak sa tak stane, považujem to za idylu," hovorí s úsmevom.

Atraktívne knižné tituly nájdete aj v eshope.rtvs.sk

"Ak k tomu mám deku a zelený čaj s citrónov, je to nirvána. Ale všeobecne si kradnem pár chvíľ na čítanie počas dňa - nosím si so sebou takmer všade knihu či časopis a kým čakám či sa presúvam, čítam," prezrádza.

Vie si predstaviť, že by napísala knihu aj sama?

"Nemyslím si, že mám o čom písať knihy. Vzniká ich podľa mňa teraz priveľa takých, pri ktorých si autori a autorky ozaj mohli premyslieť, či majú svetu čo povedať," úprimne uzatvára.

Silnú zostavu môžete sledovať vždy vo štvrtok po 21.55 hod na DVOJKE, online na webe rtvs.sk aj v mobilnej aplikácii RTVS. Všetky diely nájdete zadarmo a bez reklamy v online archíve.

25 50 75 90
Foto: Instagram Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej

Živé vysielanie ??:??

Televízia