Úvod Novinky Osobnosti
75-ročný Juraj Kukura: Istota je pre umelca hrob
75-ročný Juraj Kukura: Istota je pre umelca hrob

75-ročný Juraj Kukura: Istota je pre umelca hrob

V roku 1984 nakrúcal v Rakúsku koprodukčný seriál Via Mala a komunisti ho vyhlásili za emigranta a odsúdili.

Prišiel o všetky istoty, vzali mu celý majetok a doma ho po návrate čakalo uväznenie.

Takto sa známy slovenský herec Juraj Kukura stal emigrantom a uznávaným európskym umelcom.

Juraj Kukura 75 rokov. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V európskom hereckom svete

Na svoje tohtoročné 75. narodeniny vysvetlil v Rádiu Devín, že mal obrovské šťastie, lebo ho hneď oslovil slávny európsky režisér Peter Zadek:

„Dal mi šancu. V našom prostredí si nik nevie predstaviť, že jeden režisér môže mať také spoločenské postavenie, aké mal Peter Zadek v európskom divadelnom svete.“

Ako ojedinelý zjav zo slovenských hercov Juraj Kukura zahviezdil na popredných európskych divadelných scénach v Schauspielhause v Hamburgu, v Residenztheater v Mníchove, v Theatri Bonne, či v Stadttheateri v Bazileji a Kammerspiele v Mníchove:

„Ovplyvnil ma už doma režisér Miloš Pietor svojím pohľadom, ako sa pozerať na svet a divadlo, keďže študoval v Anglicku a pozeral sa na svet z pohľadu odtiaľ, nie z domu.

Teda je dôležité variť cestoviny al dente ako ich varia Taliani a nie variť cestoviny ako si my myslíme, že majú al dente vyzerať.“

Juraj-Kukura-Martin-Čičvák-Jakub-Kotian-TASR

Zo súčasných mladých talentov drží palce režisérovi Martinovi Čičvákovi (na snímke vpravo), ktorý má šancu, že z neho „raz bude najväčší slovenský režisér“ .

Rovnako sa Juraj Kukura presadil v európskom filme vo viac ako 150 filmových príbehoch, ba vystupoval aj po boku legendárneho Pierra Bricea vo filme Vinetu sa vracia, či v mnohých nemeckých seriáloch ako Kobra 11, Helicops, Miesto činu a ďalších.

RTVS online:

Z československých filmových režisérov ho ovplyvnil František Vláčil pri tvorbe oceňovaného filmu Stíny horkého léta (1977), ktorý mu vtedy povedal:

„Nič nehraj, len sa pozeraj a tam som pochopil, čo je filmové herectvo.“

Neskôr v Nemecku v Shakespearovej hre Ako sa vám páči podľahol emóciám, lebo hral emigranta, ktorým bol aj v skutočnosti:

„Zistil som, že ľudia na mňa pozerajú a vôbec tomu nerozumejú, že prenos emócií nefunguje. Vypol som všetky emočné vplyvy a ľudia boli odrazu dojatí.“

Emočný proces u Juraja Kukuru „prebehne pri skúšaní, keď začnem tú figúru spoznávať a začínam ju chápať, to je tvorivý proces“.

Na javisku bez emócií

Keď vyjde na javisko, „už nemám žiadne emócie“ .

Juraj-Kukura-Jakub-Kotian-kniha-Kukura-TASR

Umenie chápe ako proces, kedy sa všetko spochybní podobne, ako v iných odboroch.

Ako príklad uvádza syna Philippa, ktorý je úspešným vedcom v Oxforde:

„Syn Philipp mi povedal, že Einstein má pravdu iba dovtedy, kým nedokážeme, že ju nemá. Čiže spochybníme, čo platí a tak to je aj v umení.“

„Istota je pre umelca hrob. Neistota je krok k umeleckému činu.“

„Každý veľký maliar, každý veľký sochár, každý veľký muzikant, každý veľký herec, každý veľký režisér pristupuje k práci s veľkou neistotou, s veľkou pokorou predtým, do čoho sa púšťa.“

O tom, ako formovali herecký prejav Juraja Kukuru rôzne životné dramatické okolnosti, sa môžete dozvedieť viac v archíve RTVS, či v mobilnej aplikácii bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia