Úvod Novinky Osobnosti
Obdivuhodná Milada Synková prezradila svoj recept na večnú mladosť
Obdivuhodná Milada Synková prezradila svoj recept na večnú mladosť

Obdivuhodná Milada Synková prezradila svoj recept na večnú mladosť

Už viac ako 55 rokov je korepetítorkou Slovenského národného divadla. Čo považuje za kľúč k večnej vitalite a mladosti?

Milada Synková sa stala súčasťou Slovenského národného divadla, keď mala iba tridsať rokov. Dnes je držiteľkou slovenského rekordu za najdlhšie pôsobiaceho zamestnanca. Na jednom mieste pracuje už neuveriteľných 59 rokov.

Počas svojho pôsobenia v Opere SND sa podieľala na tvorbe desiatok hudobných inscenácií, s ktorými neraz hosťovala aj v zahraničí.

Napriek tomu, že pred dvoma rokmi oslávila 85 rokov, na dôchodok sa nechystá. Ako sama vraví, vek je len číslo.

Stále som medzi ľuďmi, stále som s mladšími a mladšími, lebo neustále mladší prichádzajú. A mám s nimi aj také žartovné veci, veľmi dobre si rozumieme v priateľskom vzťahu,“ odpovedala Milada Synková na otázku, čo ju udržuje fit.

Milada Synková, Filip Tuma- Trochu inak s Adelou.png V Trochu inak sa stretla aj so svojím bývalým žiakom. Filip Tůma si s Miladou Synkovou pripomenul štúdium operného spevu na VŠMU.

Peter Dvorský bol prirodzený talent

Milada Synková počas svojho takmer 60-ročného pôsobenia v Slovenskom národnom divadle svojou hrou na klavíri sprevádzala mnohé známe mená. Rada spomína napríklad na Petra Dvorského, ktorý mal podľa korepetítorky odjakživa prirodzený talent.

Musím povedať, že Peter Dvorský bol jedným z mála sólistov, ktorý prišiel do divadla a vedel, čo je fráza. On okamžite frázoval to, čo spieval.

Lebo to je zakliatie. Nie naučiť sa noty, intonáciu a tie všetky texty... Ale urobiť z toho hudbu. A to je ten jeho talent,“ zaspomínala si s úsmevom korepetítorka.

Okrem pôsobenia v SND bola ako pedagogička dlhoročnou súčasťou VŠMU. Tu sa zoznámila aj s opernou divou Adrianou Kučerovou, s ktorou neskôr spolupracovala aj v Opere SND.

Adriana Kučerová dodnes nosí v peňaženke fotku svojej pedagogičky a ako priznáva, Milada Synková je pre ňu vzorom, ako byť dámou aj vo vyššom veku.

Na celý rozhovor s Miladou Synkovou v Trochu inak sa môžete tešiť už v piatok 1. júla o 21:55 hod. na Dvojke. Počas celého leta vám budeme ponúkať reprízy obľúbenej talkšou Adely Vinczeovej so zaujímavými hosťami.

Ak ste niektorú z odvysielaných epizód nestihli, alebo si ju chcete pripomenúť, môžete tak urobiť vždy v piatok a v nedeľu na Dvojke, alebo kedykoľvek prostredníctvom online archívu RTVS zadarmo a bez reklám.

FOTO: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia