Úvod Novinky Osobnosti
Vo večnosti vieme mlčať aj hovoriť. Zomrel kardinál Jozef Tomko
Vo večnosti vieme mlčať aj hovoriť. Zomrel kardinál Jozef Tomko

Vo večnosti vieme mlčať aj hovoriť. Zomrel kardinál Jozef Tomko

Najstarší žijúci kardinál na svete, rodák zo Slovenska v pondelok ráno povedal poslednú modlitbu vo svojom živote.

Podľa priania kardinála Jozefa Tomka, jeho telo bude pochované v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach.

Najstarší žijúci člen kolégia kardinálov na svete 98 ročný Jozef Tomko rodák z Udavského (11. 3. 1924) zomrel 8. augusta v skorých ranných hodinách v Ríme.

Modlíme sa za matky a otcov

Spolupracovník viacerých pápežov bol vysvätený za kňaza 12. marca 1949 v Ríme.

kardinál Jozef Tomko. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Za biskupa ho menoval Ján Pavol II. vo veku 55 rokov a za kardinála ho menoval vo veku 61 rokov.

Na sviatok Sedembolestnej Panny Márie 15. septembra 2021 sa naposledy prihovoril Slovákom z RTVS vo vysielaní Rádia Slovensko , kde o. i. vzdal hold slovenským matkám:

„Tie nás priviedli a udržiavajú vo vzťahu k Bohu, preto sa za nich modlíme, aj ja som bol na cintoríne pomodliť sa za otca a matku.“

kardinál-Štefan-Puškáš-TASR

Čo ma čaká...

Na adresu vlastnej smrti sa moderátorke Kataríne Martinkovej kardinál Jozef Tomko takto zdôveril:

„Je ťažké si predstavovať, čo bude po smrti. Toto sú vážne otázky, ktoré si človek musí dopredu uvedomiť, čo ma čaká, keby som umrel, čo ďalej?“

„Vo večnosti je aj mlčanie hovor a aj hovor je určité mlčanie. Vo večnosti vieme mlčať a hovoriť, keď sa nás Pán pýta.“

RTVS si pripomenie osobnosť kardinála Tomka

„RTVS na spravodajskom okruhu :24 zareagovala na úmrtie kardinála Jozefa Tomka viacerými zmenami vo vysielaní. Už v rannom spravodajskom bloku sme túto informáciu verejnosti priniesli medzi prvými.

V Rozhovoroch v štúdiu o 10.00 h sme odvysielali rozhovor s rímskokatolíckym kňazom Mariánom Gavendom, ktorý si zaspomínal nielen na osobné stretnutia s kardinálom Jozefom Tomkom, ale pripomenul tiež, akou významnou osobnosťou bol a čo priniesol svetovej cirkvi.

Po 11.00 h priniesol televízny okruh :24 vyjadrenie Konferencie biskupov Slovenska. Mons. Stanislav Zvolenský v mene KBS predstavil oficiálne stanovisko KBS k úmrtiu jedného z najvýznamnejších Slovákov,” uviedol intendant televízneho spravodajského okruhu :24 Alfonz Šuran.

V ďalšom vysielaní spravodajstva o 12.00 h, 14.00 h, 16.00 h a 19.00 h prinesie RTVS ďalšie spomienky, reportáže a svedectvá o tejto významnej slovenskej osobnosti. V relácii Správy a komentáre o 20.20 h sa k úmrtiu kardinála Jozefa Tomka vyjadria jeho blízki priatelia a spolupracovníci.

RTVS si osobnosť kardinála Tomka v pondelok 8. augusta pripomenie aj v televíznom vysielaní.

Košice-kardinál-Jozef-Tomko-pápež-František-Roman-Hanc-TASR

Jednotka zaradí do vysielania Rozhovor s J. Em. kardinálom Jozefom Tomkom pri príležitosti návštevy svätého otca Františka na Slovensku o 16.25 h.

Dvojka ponúkne divákom o 20.10 h portrét z dokumentárnej série GEN.sk a Trojka odvysiela o 18.50 h miniportrét z cyklu /Ne/celebrity pod názvom Jozef kardinál Tomko.

V rozhlasovom vysielaní si RTVS kardinála Jozefa Tomka pripomenie v pondelok 8. augusta v popoludňajšom vysielaní Rádia Slovensko a Rádia Regina.

Počas víkendu odvysiela Rádio Slovensko reprízu rozhovoru Štefana Chrappu s kardinálom Tomkom z roku 2019 (nedeľa 14. augusta o 8.00 h) a Rádio Regina ponúkne cez víkend poslucháčom v rámci mimoriadneho vysielania reláciu Viera v živote, ako spomienku na kardinála Tomka.

A môžete si kardinála uctiť aj vypočutím jeho slov z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia