Úvod Novinky Osobnosti
Charles bude vládnuť ako Karol III. Na výber mal aj iné mená
Charles bude vládnuť ako Karol III. Na výber mal aj iné mená

Charles bude vládnuť ako Karol III. Na výber mal aj iné mená

Svet aktuálne očakáva jeho oficiálne vyhlásenie. Nové tituly bude používať aj jeho manželka Camilla a princ William.

Nástupcom britského trónu sa po úmrtí kráľovnej Alžbety II. stal jej najstarší syn Charles, ktorý bude vládnuť ako kráľ Karol III.

Celým menom Charles Philip Arthur George mal možnosť vybrať si z viacerých mien. Každý dedič trónu má možnosť vybrať si pre seba nové meno hneď po prevzatí moci.

Princ Charles

Krstné meno jeho starého otca Georgea VI. bolo Albert, ale vládol pod jedným zo svojich stredných mien. Mohol si vybrať, že sa stane napríklad kráľom Jurajom VII.

Nebol by prvý, ktorý tak urobil. Napríklad jeho starý otec si nechal po nástupe na trón hovoriť kráľ Juraj VI., aj keď po celý život ho väčšina jeho najbližších nazývala krstným menom Albert.

Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo štvrtok 8. septembra

Keby sa chcel ako poctu svojmu zosnulému otcovi princovi Philipovi honosiť titulom kráľ Filip, bol by s týmto menom na tróne prvý. Charles sa však rozhodol ísť tradičnou cestou a meno si ponechať.

Nový titul bude mať aj Camilla, druhá manželka kráľa Karola III. Po novom bude mať titul kráľovná manželka. Princ William sa automaticky nestáva princom z Walesu, dedí titul po svojom otcovi.

Princ Charles s manželkou Camilou

Budú ho nazývať vojvodom z Cornwallu. Catherine bude vojvodkyňa z Cornwallu. Predtým boli známi ako vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge, ale teraz sa zdá, že prevzali tituly, ktoré boli kedysi vyhradené pre Charlesa a Camillu.

Dnes (9. septembra) v popoludňajších hodinách sa očakáva oficiálny prejav nového britského kráľa. Všetko podstatné sa dozviete aj na našom spravodajskom webe spravy.rtvs.sk.

25 50 75 90
Zdroj fotiek: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia