Úvod Novinky Osobnosti
Zátopek, Železný či Panenka. České športové legendy histórie
Zátopek, Železný či Panenka. České športové legendy histórie

Zátopek, Železný či Panenka. České športové legendy histórie

V minulosti reprezentovali Československo, história si ich zapamätá ako českých športovcov, keďže sa narodili za riekou Morava. Ktoré sú najväčšie české legendy 20. storočia? 

Antonín Panenka

Preslávil sa slávnou jedenástkou, vo finále majstrovstiev Európy proti Západnému Nemecku. Za reprezentáciu Československa odohral 59 zápasov a strelil 17 gólov. Najlepšie časy prežil v Bohemians Praha a v Rapide Viedeň. S Rapidom sa v roku 1985 dostal do finále Pohára víťazov pohárov.

„Panenka sa vyslovuje vo všetkých jazykoch rovnako, zapamätajú si ma. Nikdy by mi nenapadlo, že ma preslávi práve penalta z finále majstrovstiev Európy,“ povedal pre Český rozhlas.

Martina Navrátilová

Niekdajšia hviezda WTA si vyskúšala naposledy rolu expertky v televízii. Martina Navrátilová je bývalá česko-americká profesionálna tenistka, ktorá bola v rokoch 1978 až 1987 dokopy 237 týždňov svetovou jednotkou.

Jan Železný

Českého atléta považujú za najlepšieho oštepára modernej éry. Má tri zlaté a jednu striebornú medailu z olympijských hier. Od roku 199 je stále držiteľom svetového rekordu v hode oštepom.

Emil Zátopek

Fenomenálny bežec sa preslávil nielen úspechmi, ale aj štýlom behu. Stal sa prvým človekom na svete, ktorý zvládol 10 km pod 29 minút (28:54,2) a trať 20 km pod jednu hodinu (59:51,8 29). Vytvoril trinásť svetových rekordov. Obdivoval ho celý svet, no doma by hovorili o kulte osobnosti. Komunisti ho poslali k lopate. Osobnosť Emila Zátopka môžu diváci spoznať v pondelok 19. septembra vo filme Zátopek o 20:30 hod. na Jednotke.

Věra Čáslavská

Věra Čáslavská bola československá športová gymnastka, trénerka a športová funkcionárka, sedemnásobná olympijská víťazka, štvornásobná majsterka sveta a rovnako štyrikrát ju vyhlásili za Športovkyňu roka v Československu.

25 50 75 90
Foto: TASR, text RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia