Úvod Novinky Osobnosti
Transrodová žena Liberty Blake Simon: Najdôležitejšia je láska
Transrodová žena Liberty Blake Simon: Najdôležitejšia je láska

Transrodová žena Liberty Blake Simon: Najdôležitejšia je láska

Hostkou v Trochu inak bola šéfredaktorka, modelka a charizmatická osobnosť Liberty Blake Simon, ktorá porozprávala nielen o svojej tranzícii.

Hoci v spoločnosti prevláda presvedčenie, že transrodoví ľudia sa narodili ako opačné pohlavie, ktoré si neskôr zmenili, Liberty Blake Simon to vysvetľuje inak:

„Ja som presvedčená, že som bola vždy človekom. A možno som napĺňala rodové role, ktoré mi boli dané podľa fyzických znakov, ktoré sa ale nestotožňujú s tým, ako som sa ja vždy cítila.

Ťažko povedať, keď rozpráva transžena o tom, či bola niekedy muž... Treba povedať, že ona len prezentovala mužskú úlohu v spoločnosti. Ale moje vnútro bolo vždy človekom, ktorý dýcha, ktorý miluje, ktorý nemá žiadne pohlavie či rod ako taký.“

Náročná cesta za prijatím

To, že jej telo nie je v súlade s tým, ako sa cíti, si začala uvedomovať už keď mala asi šesť rokov. V tom čase sa začala prezliekať do ženských šiat a ako sama vraví, v týchto chvíľach sa cítila sama sebou.

To, čo jej počas náročnej cesty sebapoznávania pomohlo, bola podpora jej rodiny. Jej veľkým vzorom bola jej mama, ktorú sledovala počas obliekania či nanášania make-upu.

„Mamina sa chystala, bola v krásnom župane, dávala si linku. Ja som vždy chcela byť ako ona, ale nevedela som to vysloviť. A potom som sa musela vrátiť do toho chlapčenského.“

Liberty Blake Simon v Trochu inak popísala svoju cestu ako skutočne náročnú. Kým mladá žena pochopila, čo sa v jej tele a duši odohráva, musela prekonať množstvo ťažkých chvíľ. Ako dodala, bez prijímajúcej a chápajúcej rodiny by to bolo ešte ťažšie.

„Nie každý to má také jednoduché. Niektorí ľudia sú zatratení svojou rodinou a skončia na ulici, môžu skončiť svoj život. Ale pokiaľ má človek taký systém podpory, tak môže prejsť tranzíciou a byť úspešný, krásny a šťastný.“

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Všetci sme ľuďmi

Dôvodom, prečo o svojej ceste tak otvorene hovorí, je snaha zmeniť vnímanie ľudí v spoločnosti.

Myslím, že sme všetci ľuďmi. A bez ohľadu na to, či je niekto trans, gay, bi alebo má akúkoľvek rasu, to, čo nás spája, je naša ľudskosť, naše srdcia a náš dych. A pokiaľ si sami vážime život, tak si musíme vážiť aj život človeka, ktorý je iný,“ povedala Liberty Blake Simon.

Dodala, že LGBTQ+ komunita býva častokrát zneužívaná na politické účely – ako politický terč či cieľ. Takúto politiku považuje za absolútne lenivú, pretože motivovať ľudí k nenávisti je jednoduché, no motivovať k láske a rešpektu nedokáže každý.

Celý rozhovor s Liberty Blake Simon spoločne s ostatnými hosťami poslednej epizódy Trochu inak si môžete pozrieť v online archíve RTVS zadarmo a bez reklám.

25 50 75 90
FOTO: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia