Úvod Novinky Osobnosti
Kouč pomáha chlapcom stať sa mužmi: Nezrelý muž neraz opustí rodinu a založí si novú
Kouč pomáha chlapcom stať sa mužmi: Nezrelý muž neraz opustí rodinu a založí si novú

Kouč pomáha chlapcom stať sa mužmi: Nezrelý muž neraz opustí rodinu a založí si novú

Oceňovaný kouč Tomáš Pešek pomáha mladým chlapcom nájsť vlastnú cestu životom.

Tomáš Pešek sa aktuálne venuje koučovaniu chlapcov vo veku 16 – 21 rokov. V kurze s názvom Transition nájdu chlapci bezpečné a podporné prostredie, v ktorom môžu objavovať svoju cestu a poslanie, stávať sa mužmi.

K vzdelávaniu a podpore mladých chlapcov sa Tomáš Pešek dostal vďaka stretnutiam s mužmi, ktorí napriek svojmu veku nestihli dozrieť.

Ja som stretával vo svojej práci chlapov, ktorí boli na rôznych miestach v rôznych inštitúciách a mal som pocit, že nepochopili svoju úlohu a rolu, že nedozreli,“ vysvetlil v talkšou Trochu inak. Podľa neho je v dnešnej spoločnosti množstvo dospelých mužov, ktorí však nedozreli.

Dnešní muži sú zmätení

Dospelý a zrelý muž podľa Pešeka vie, kde je jeho miesto vo svete, aké sú jeho kvality a čo môže on sám odovzdať svetu.

Ak však muž počas svojho života nedozreje, skôr či neskôr sa ocitne v kríze, kedy pochybuje o svojom živote a ceste, ktorou kráča.

„To je také to volanie, že ty cítiš, že toto už nie je ono, tu už nie som správne. A teraz by som mal urobiť nejaký krok, ale ako keby ďalej. A niektorí ale robia to, že sa vrátia naspäť, opustia ženu a deti a založia si novú rodinu,“ popísal Pešek stav, ktorý vyplýva aj zo zmätenosti mužov.

Pobyty, ktoré organizuje v rámci kurzu Transition, majú uľahčiť chlapcom vstup do dospelosti a pomôcť im s hľadaním cesty v dnešnom svete.

Počas kurzu sa dospievajúcim chlapcom otvára množstvo tém, nad ktorými dovtedy častokrát nepremýšľali. Jednou z nich je aj vzťah s rodičmi, ktorý v prípade, že nie je vysporiadaný, zasahuje aj do ich životov a vzťahov.

Ako vysvetlil Pešek, dnešní mladí muži častokrát nemali otcovský vzor, ktorý je ale pre ich budúcnosť dôležitý.

„Téma ako vychovávať deti tu vlastne nikdy veľmi nebola, u chlapov už vôbec nie. Ale dnes sa aj toto mení. Dnes už máme kopu nástrojov a možností, ako zisťovať, ako byť dobrým otcom, ale predtým to nebolo.

A tým pádom sa to vlečie generačne. A ak tí chlapi nie sú prítomní častokrát, tak aj to je problém,“ vysvetlil.

Celý rozhovor s koučom Tomášom Pešekom v Trochu inak nájdete v našom online archíve zadarmo a bez reklám.

25 50 75 90
FOTO: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia