Úvod Novinky Osobnosti
Milovník mačiek aj pilot vrtuľníka. 7 faktov o Benediktovi XVI.
Milovník mačiek aj pilot vrtuľníka. 7 faktov o Benediktovi XVI.

Milovník mačiek aj pilot vrtuľníka. 7 faktov o Benediktovi XVI.

S osobou zosnulého pápeža Benedikta XVI sa spája niekoľko zaujímavostí.

Do večnosti odišiel Benedikt XVI, vlastným menom Jospeh Ratzinger, vo veku 95 rokov. Bol prvým pápežom za 600 rokov, ktorý abdikoval z pozície v roku 2013.

Prinášame 7 faktov, ktoré ste o bývalom pontifikovi nevedeli:

1. Vydal vianočný album

Benedikt XVI. ako veľký milovník hudby vydal aj vlastný album súčasnej klasickej hudby. Na albume s názvom Alma Mater, ktorý vyšiel v roku 2009, spieva a recituje modlitby k Najsvätejšej Panne Márii. Na albume nájdete osem skladieb.

2. Bol výborný klavirista

Emeritný pápež bol známy svojou skvelou hrou na klavíri, jeho najobľúbenejší skladateľ bol W. A. Mozart.
Emeritný pápež benedikt XVI. s mačkou

3. Milovník mačiek

Benedikt XVI. miloval tieto štvornohé stvorenia natoľko, že aj jedna z jeho autorizovaných biografií je vyrozprávaná práve z pohľadu jeho mačky Chico. Nájdete ju pod názvom Jospeh a Chico: Život pápeža Benedikta XVI. z pohľadu mačky.

4. Pilot, ale nie šofér

Ďalšou zaujímavosťou o Josephovi Ratzingerovi bolo, že bol držiteľom pilotného preukazu. Veľmi rád lietal vrtuľníkom, dokonca aj ako pápež. Podľa Catholic Company však nešoféroval a nemal ani vodičský preukaz.

5. Mnohojazyčný

Okrem rodnej nemčiny ovládal emeritný pápež ďalších päť jazykov. Plynule rozprával po anglicky, taliansky, francúzsky a po španielsky. Dokázal rozprávať aj plynule klasickou latinčinou a ovládal aj portugalčinu.


6. Plyšové hračky

Ako malý, bol Joseph často chorý. Počas choroby mu chvíle pomáhali krátiť plyšové zvieratká - najmä plyšové medvedíky. Hovorilo sa, niektoré plyšové zvieratka, ktoré mu dala mama, mal aj ako pápež.

7. Najvplyvnejší už ako kardinál

"Boží rotvajler" ako Benedikta XVI. prezývali za jeho neoblomný boj za vieru, bol uznávaný už ako kardinál. Prestížny časopis Time ho zaradil do rebríčka 100 najplyvnejších ľudí na svete však ešte pred tým, ako sa stal pápežom.

Emeritný pápež Benedikt XVI. bol 265. nástupcom apoštola Petra a vo funkcii pápeža zotrval od roku 2005 do roku 2013.

25 50 75 90

Galéria

Bývalý a súčasný pápež.jpg Emeritný pápež Benedikt XVI..jpg Pápež Bemedikt XVI.jpg Pápež Benedikt XVI a pápež František.jpg
Zdroj foto: TASR, Instagram Benedict XVI.

Živé vysielanie ??:??

Televízia