Úvod Novinky Osobnosti
Ako vznikal nový dokument RTVS Prípad Slovenská republika?
Ako vznikal nový dokument RTVS Prípad Slovenská republika?

Ako vznikal nový dokument RTVS Prípad Slovenská republika?

O nakrúcaní v rozhovore prezradil viac Ľubomír Bajaník. 

Dokument Prípad Slovenská republika, ktorý odvysielame 1. januára 2023 na Dvojke, vznikol najmä vďaka tvorivému tímu relácie SK Dejiny, prezradil Ľubomír Bajaník.

Moderátor a novinár, ktorého poznáte aj z televízneho spravodajstva RTVS, stál pri tvorbe filmu takisto a zároveň je aj jeho sprievodcom.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Divákov v dokumente zavedieme na miesta, ktoré sa spájajú so slovenskou štátnosťou, ale nevybrali sme si len tie malé mestečká a pamätníky, ale išli sme aj do veľkých miest, ktoré sa spájajú s veľkými dejinami,“ prezradil v rozhovore moderátor a novinár známy aj z televízneho spravodajstva RTVS.

Malý štát v srdci Európy s dejinami na rozdávanie

Slovenská republika, malý štát uprostred Európy s národom a národnosťami, ktoré však majú dejín na rozdávanie.

Od starších slovanských čias cez Uhorské kráľovstvo, dobrodružný vznik Československej republiky až po samostatnú Slovenskú republiku.

Málokto ešte na začiatku 20. storočia odhadoval, že by Slováci mohli mať vlastný štát. A stalo sa.

Slovenská republika je súčasťou najdôležitejších organizácií sveta, patrí k ekonomicky vyspelejšej časti planéty, má živý jazyk, kultúru.

Je to životaschopný organizmus, ktorý si nesie aj svoje čierne body, starosti a trápenia. Aká bola cesta, ktorou museli prejsť Slováci k získaniu vlastnej štátnosti?

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia