Úvod Novinky Osobnosti
Dag Palovič sa druhýkrát narodil. Nehoda mu vzala nohu, no posilnila jeho myseľ
Dag Palovič sa druhýkrát narodil. Nehoda mu vzala nohu, no posilnila jeho myseľ

Dag Palovič sa druhýkrát narodil. Nehoda mu vzala nohu, no posilnila jeho myseľ

Bývalý moderátor prežil desivú dopravnú nehodu, ktorá ho na niekoľko mesiacov pripútala k lôžku.

Dnes sa opäť učí chodiť a hoci prežíva náročné chvíle, nechýba mu optimizmus ani dobrá nálada. V talkšou Trochu inak porozprával nielen o nedávnej nehode, ale aj o svojom inšpiratívnom prístupe k životu.

Nerád býva označovaný za kouča, pretože ako sám hovorí, koučov je na svete 40 miliónov. Považuje sa skôr za experta na nastavenie mysle. Jeho schopnosti využívajú mnohí slávni, ale aj začínajúci športovci.

Dag Palovič.png

Zaujímavosťou je, že túto činnosť vykonáva pro bono a ako prezradil Adele, už 5 rokov nemá žiadne vlastné peniaze.

„Všetci, na koho sa pozerám okolo seba, tak nikto nie je šťastný, spokojný, vyrovnaný. Ale stále sa naháňajú, stále musia byť všade, stále musia všetko mať,“ vysvetlil Dag dôvod, prečo sa rozhodol dať zbohom materialistickému životu.

Tá cesta k tomu šťastiu, ktoré u mňa predstavuje spokojnosť so svojím bytím, že nemáš veľa ani málo, je niekde úplne inde než tam, kde ju hľadá 99,9 % ľudí.“

Spokojnosť si vyrába vo vlastnej hlave

Dag Palovič si počas posledných mesiacov prešiel mnohými skúškami. Po vážnej nehode mu musela byť amputovaná noha, dlho ho trápila aj nehybnosť v ruke.

„Dva týždne som bol v umelom spánku, mal som asi tri, štyri smrteľné diagnózy, ďalšie tri, štyri devastačné poranenia.

Krvácanie do mozgu, fraktúra lebky, zlomené rebro, zakrvácané pľúca, chýbajúca noha, rozlámaná ruka... jeden stavec hrudný rozlámaný, štyri poškodené,“ vymenoval zranenia, ktoré mu ako motorkárovi spôsobil nepozorný vodič auta.

Okrem toho trpí aj poruchou autistického spektra: „Ja mám chorobu autistického spektra, Aspergerov syndróm... Vraj, keď más vyššie IQ a EQ, tak to nevidno,“ prekvapil Adelu svojím priznaním.

Napriek mnohým komplikáciám a náročným skúškam je Dag vyrovnaný a spokojný. Dôvodom je jeho vnútorná sila a umenie práce s vlastnými myšlienkami.

„Nič nepotrebujem, nič nenaháňa. Nie som otrok mojich myšlienok a emócií. Myšlienky selektujem, ktoré živím a neživím,“ vysvetlil kouč. Pobyt v nemocnici, počas ktorého sa dozvedal o ďalších a ďalších diagnózach, skutočne preveril jeho myseľ.

Dag Palovič.jpg

„Ja som sa pripravoval, že keď príde tá myšlienka, nejaká frustrácia, depresia, hnev, smútok, že s ňou budem pracovať. Napodiv od tej nehody, ja som nemal ani raz myšlienku depresie, hnevu, frustrácie, splínu,“ uzavrel so slovami, že najdôležitejšia je schopnosť prijať vonkajšie okolnosti tak, ako prichádzajú.

Celý rozhovor s inšpiratívnym hosťom si môžete pozrieť v online archíve talkšou Trochu inak zadarmo a bez reklám.

25 50 75 90
FOTO: Instagram / dagpalovic

Živé vysielanie ??:??

Televízia