Úvod Novinky Osobnosti
Zomrela legendárna Milka Zimková. Mala 71 rokov
Zomrela legendárna Milka Zimková. Mala 71 rokov

Zomrela legendárna Milka Zimková. Mala 71 rokov

Venovala sa tiež réžii a písaniu, preslávil ju film Pásla kone na betóne.

Emília Zimková je známa herečka, ktorú diváci poznajú z kultového filmu Pásla kone na betóne.

Vo svojráznej komédii si zahrala s Ľubomírom Paulovičom či Mariánom Geišbergom.

Podľa informácií RTVS zomrela Milka Zimková ešte v utorok 30. mája v nemocnici.

Informáciu o úmrtí pre RTVS potvrdil bývalý manžel herečky Ondrej Zimka, ktorý je známy akademický maliar.

Smutnú správu ako druhá potvrdila dcéra Milina Zimková.

Milku Zimkovú si dnes pripomenieme vo vysielaní spravodajskej RTVS :24 a tiež vo vysielaní Dvojky.

17:30 hod. - relácia Interview s Milkou Zimkovou na RTVS :24

18:00 hod. - Anjeli strážni s Milkou Zimkovou na Dvojke

20:30 hod. - ...kone na betóne na Jednotke

20:30 hod. - Portrét Milky Zimkovej v Rádiu Devín (21:00 hod. - ROTHMAYEROVÁ Gabriela: Agnuštek slov Milky Zimkovej, nedeľa 4. 6. o 14:00 hod. – M. Zimková: Spala som s kozmonautom, poviedka

Nezabudnuteľná Johana Ovšena

​Jednou zo životných filmových úloh herečky Milky Zimkovej je postava svojráznej Johany Ovšenej z dnes už legendárnych filmov Pásla kone na betóne (1982) a ...kone na betóne (1995). Zimková však patrila na Slovensku aj k najvýraznejším predstaviteľkám divadla jedného herca.

Pásla kone na betóne

Na svojom konte má i viaceré prozaické diela, okrem iných poviedkovú knihu Pásla kone na betóne (1980), ktorá sa stala predlohou úspešných filmov o trápeniach, ale aj malých radostiach obyvateľky malej obce na východe Slovenska.

Milka Zimková (Emília, rodená Lešková) sa narodila 1. augusta 1951 v obci Okružná. Po maturite na gymnáziu v Prešove študovala v rokoch 1969 - 1973 herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Pásla kone na betóne

Po ukončení štúdií pôsobila v Divadle pre deti a mládež v Trnave, ale od roku 1975 pôsobila v slobodnom povolaní a desiatky rokov sa venovala divadelnému žánru monodráma.

Patrila na Slovensku k zakladateľkám tzv. divadla jedného herca a na svoje monodramatické predstavenia si sama písala divadelné texty.

So svojimi monodrámami reprezentovala Slovensko v Česku, Maďarsku, Poľsku, Bulharsku, Nemecku, Rusku, ale aj na Kube.

Významný zdroj inšpirácie pre svoje diela našla v rodnom kraji. Šarišský dialekt, temperament a originálny zmysel pre humor ľudí z východoslovenského regiónu úspešne preniesla nielen do knižného debutu Pásla kone na betóne (1980), za ktorý dostala cenu Ivana Kraska, ale aj do kníh No a čo (1985), Bez slov (1999) alebo InterCity (2009) či do textov monodrám, ako Ňeveľo nás idze, ňeveľo nam treba (1979), Čas kikiríkania (1980), Žniva (1986), To len tak naoko (1989).

Filmových či televíznych divákov si Zimková získala účinkovaním vo filme Pásla kone na betóne (1980). Kultová snímka odohrávajúca sa v jej rodnom kraji, ktorú režíroval Štefan Uher, vznikla na základe jej rovnomenného knižného debutu.

Vo filme stvárnila hlavnú postavu Johany Ovšenej, slobodnej matky, ktorá sa snaží pre svoju tehotnú dcéru vydobyť kúsok šťastia, napríklad hľadaním vhodného ženícha.

Úspešný film sa dočkal aj voľného pokračovania pod názvom ...kone na betóne (1995), pod ktoré sa režisérsky podpísal Stanislav Párnický.

Medzi známe filmy, v ktorých sa predstavila Milka Zimková, patria aj snímky Kosenie jastrabej lúky (1981), Zrelá mladosť (1983), Sedmé nebe (1987), Proč? (1989) alebo Montiho čardáš (1989).

Za svoju hereckú a autorskú prácu získala mnoho ocenení, medzi inými napríklad Hlavnú cenu medzinárodnej poroty na 40. festivale Divadla jedného herca v poľskom meste Vroclav.


25 50 75 90
Zdroj: ČSFD

Živé vysielanie ??:??

Televízia