Úvod Novinky Osobnosti
Synovec Andyho Warhola v exkluzívnom rozhovore pre web RTVS
Synovec Andyho Warhola v exkluzívnom rozhovore pre web RTVS

Synovec Andyho Warhola v exkluzívnom rozhovore pre web RTVS

James Warhola prehovoril nielen o slávnom strýkovi, ale aj umení a slovenských tradíciách.

V sobotu 5. augusta odvysiela Dvojka dvojdielny dokument s názvom Andy Warhol – Americký sen. Nezmeškajte príbeh o výnimočnom umelcovi, ktorý sa stal ikonou 20. storočia.

Syn slovenských emigrantov, ktorí odišli za oceán s vidinou lepšieho života, sa do histórie zapísal ako priekopník moderného umenia a inšpiroval tisícky umelcov z celého sveta.

O Andym Warholovi sme sa rozprávali s jeho synovcom Jamesom, ktorý sa vďaka strýkovi takisto dostal k umeleckej činnosti. Pre web RTVS.sk poskytol exkluzívny rozhovor.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Sedel som pri stole, na ktorom pracoval a kreslil topánky,“ povedal nám James Warhola, keď sme sa ho opýtali na jednu z jeho prvých spomienok so slávnym Andym.

Zaujímalo nás aj to, ktoré z diel Andyho Warhola má sám najradšej. „Páčia sa mi jeho maľby kvetov, ale jeho Marilyn Monroe sa mi páčia najviac,“ prezradil dnes 68-ročný Warhola.

U Warholovcov rozvoniavali halušky aj mačanka

Jeho otec Paul bol Andyho najstarší brat. Pred našou kamerou si zaspomínal aj na detstvo, ktorým sa niesla vôňa známych slovenských pochúťok.

U Warholovcov nechýbala na stole mačanka (polievka z kyslej kapusty typická pre východné Slovensko, pozn. red.) či holubky (plnená kapusta, pozn. red.), ale ani typické halušky.

James Warhola

James Warhola, synovec slávneho Andyho Warhola na návšteve RTVS v júni 2023.

„Moji rodičia rozprávali plynule po rusínsky. A rovnako aj môj strýko Andy a jeho mama... Nás to však nenaučili,“ spomínal James, ktorý si pamätá aj pravidelné návštevy kostola či slávenie gréckokatolíckych sviatkov.

Najpresnejší dokument o Andyho živote

Náboženstvo a umenie boli vždy veľkou súčasťou života warholovskej rodiny. Tradície boli sväté a dodržiaval ich aj samotný Andy, čo je možné vidieť aj v dokumentárnom filme.

Snapinsta.app_332333662_4333005673490059_2165897290519955772_n_1080.jpg

Zdroj foto: Instagram.com/thewarholmuseum

„Film zachytáva osobnú stránku Andyho Warhola a tiež jeho korene. Myslím si, že je to ten najpresnejší dokument zo všetkých, aké doteraz vznikli,“ vyzdvihol nový dokument synovec známeho umelca.

Režisérom filmu je Ján Slivka, ktorý pre potreby filmu vyspovedal nielen príbuzných, ale aj množstvo ľudí, ktorí pre Andyho pracovali. Pozrite si dokument o uznávanom umelcovi, ktorý žil ako legenda a ako legenda aj umrel. (Andy Warhol sa zbavil písmena ´a´ na konci svojho priezviska, používal meno Warhol. Pôvodne však bol Warhola, pozn. red.)

Sobota o 20:10 hod. na Dvojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia