Úvod Novinky Osobnosti
Prespával pod mostom, k drogám ho dohnali bolesti. 5 zaujímavostí o Kurtovi Cobainovi
Prespával pod mostom, k drogám ho dohnali bolesti. 5 zaujímavostí o Kurtovi Cobainovi

Prespával pod mostom, k drogám ho dohnali bolesti. 5 zaujímavostí o Kurtovi Cobainovi

5. apríla sme si pripomenuli úmrtie zakladateľa a frontmana skupiny Nirvana.

Život Kurta Cobaina sa skončil predčasne a tragicky v roku 1994. S prestrelenou hlavou ho našiel elektrikár. Spevák mal v krvi smrteľnú dávku heroínu.

V dome zanechal aj list na rozlúčku, ktorý venoval svojmu imaginárnemu priateľovi Boddahovi. „Je lepšie zhorieť, než vyhasnúť,“ napísal.

O jeho smrti sa dodnes vedú mnohé debaty a špekulácie. Niektorí ľudia sú napríklad presvedčení, že ho zabila jeho manželka Courtney Love, s ktorou sa chcel pred smrťou rozviesť.

1. Náročné detstvo

Depresie, hyperaktivita, drogy. Jeho detstvo a dospievanie rozhodne neboli prechádzka ružovou záhradou. Do svojich deviatich rokov žil s oboma rodičmi, ktorí sa neskôr rozviedli.

Spevák trpel bipolárnou poruchou, bol hyperaktívny a bral silné lieky. Rodičia jeho výchovu nezvládali a on vyrastal u rôznych rodinných príslušníkov.

2. Smells like teen spirit

Ikonickú skladbu Smells like teen spirit pozná azda každý. Len málokto však vie, ako táto pieseň vznikla.

Kurt smells like teen spirit,” napísala herečka Kathleen Hanna dezodorantom na stenu hotelovej izby po jednej divokej párty. Keď sa Kurt zobudil a text uvidel, okamžite dostal nápad na novú skladbu.


3. Hrozivá predpoveď

Už počas základnej školy sa Kurt zveril spolužiakovi s plánom vlastnej smrti. Plánoval sa stať slávnou rockovou hviezdou, mať množstvo peňazí a nakoniec spáchať samovraždu. Myšlienky na samovraždu u Kurta neboli ojedinelé.

Ako malý chlapec našiel na strome obeseného muža a tento hrozivý zážitok ho sprevádzal dlhé roky. Neskôr sa dokonca viackrát pokúsil spáchať samovraždu.

4. Drogy proti bolesti

Jeho život bol úzko spätý s drogami, ktoré ho neskôr stáli život. K ich užívaniu ho priviedli chronické bolesti žalúdka.

Spevák sa nakoniec rozhodol vyskúšať krajnú možnosť – na utíšenie bolestí začal užívať heroín, na ktorom sa však časom stal závislým. Na túto drogu údajne každý deň minul zhruba 100 dolárov.

5. Život pod mostom

Po tom, ako sa musel odsťahovať z domu svojej matky, skončil na ulici. Často prespával u priateľov, no neraz sa stalo, že v noci skončil pod mostom.

V skromných podmienkach žil aj so svojou partnerkou Courtney Love. U kamaráta bývali dokonca aj pár mesiacov po vydaní úspešného albumu Nevermind.

25 50 75 90
FOTO: Youtube / nirvana

Živé vysielanie ??:??

Televízia