Úvod Novinky Osobnosti
Lekár musí mať vždy nádej, hovorí Peter Sabaka
Lekár musí mať vždy nádej, hovorí Peter Sabaka

Lekár musí mať vždy nádej, hovorí Peter Sabaka

Hosťom Rádia_FM bol čerstvý držiteľ ocenenia Biela vrana Peter Sabaka.

Infektológ a držiteľ ocenenia Biela vrana Peter Sabaka počas pandémie prezentoval hlas odbornosti a bojoval proti dezinformáciám.

Teraz prijal pozvanie do Rádia_FM, kde sa s moderátormi rozprával o časoch pandémie, dezinformáciách, o jeho práci, ale aj občianskych postojoch.

Peter Sabaka, Zuzana Čaputová, biela vrana

Počas pandémie mu ako lekárovi, ale aj ako človeku pomáhala najmä nádej. Aj v tých najťažších okamžikoch veril, že všetko dopadne dobre.

„Lekár musí vždy pracovať s tým, že je nejaká nádej pre pacienta, aby vždy urobil maximum. Takže pri tom liečebnom procese je nádej veľmi dôležitá,“ popísal Peter Sabaka.

Ako priznal, bezmocnosť pociťoval vo chvíľach, keď verejnosť odmietala názory odborníkov či protipandemické opatrenia.

„Mali sme pocit, že s tým už my nevieme viac urobiť. Bez ohľadu na to, ako sa snažíme,“ dodal.

Protesty pred domom aj vyhrážky

Za svoju pomoc získal Peter Sabaka ocenenie Biela vrana. Kým časť verejnosti mu bola vďačná za jeho neúnavné odhodlanie, našli sa aj takí, a nebolo ich málo, ktorí sa ho snažili zastrašiť.

Lži, vyhrážky aj útoky. Peter Sabaka musel čeliť nenávisti v online priestore, ale aj v skutočnom živote.

„Ľudia, ktorí uverili dezinformáciám, tie obete dezinformačnej kampane, oni si myslia, že robia dobre. Ich motivácia je v podstate ako tak morálna,“ odpovedal na otázku, ako vníma útoky na svoju osobu.

Peter Sabaka, biela vrana

Týchto ľudí mu môže byť len ľúto. Znepokojujú ho však rôznych dezinformačných médií, ktoré vedome zavádzajú a klamú ľudí.

„Veľmi ma trápia aktivity ľudí, ktorí vedia, že to tak nie je, poznajú tú skutočnú pravdu. Vedia, že to, čo sme počas pandémie robili, bolo v záujme ochrany ľudských životov. Ale konali opačne, pretože im to vyhovovalo.“ vysvetlil.

Dodal, že motiváciu týchto ľudí považuje za veľmi amorálnu. „Tí ľudia vedia, že klamú. To je v ostrom kontrastne s tým, čo robíme my a čo sme sa snažili robiť. My sme sa snažili chrániť ľudské zdravie.“

Najprv som mal strach

Pandémia zasiahla do jeho života náhle a výrazne. „Bola tam obava a strach z toho, čo bude. Veľmi veľa ľudí, vrátane mňa, malo zrazu pocit bezprostredného ohrozenia života, na čo človek nie je zvyknutý.“

Prvotný strach neskôr vystriedal pocit, že musí konať. „Bol tam na začiatku strach, ale potom sme to museli vymeniť za odhodlanie bojovať,“ vysvetlil.

Po niekoľkých náročných rokoch je, zdá sa, pandémia za nami. Peter Sabaka ale upozorňuje, že pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva sa stále neskončila.

Dobrou správou je, že dnes už vieme, ako s týmto ochorením účinne bojovať. Najdôležitejšie je včasné zahájenie liečby.

„Je dôležité sa čo najskôr otestovať, aby sa zistilo, či človek ten covid má. A keď ho má, aby sa ihneď nasadili antivirotiká. Tie mnohonásobne znížia riziko ťažkého priebehu,“ konštatuje odborník.

Celý rozhovor s infektológom, ktorý pred niekoľkými dňami prevzal ocenenie Biela vrana nájdete v našom archíve.

25 50 75 90
FOTO: Facebook / Peter Sabaka

Živé vysielanie ??:??

Televízia