Úvod Novinky Osobnosti
Peter Mikuláš má 70 rokov. Spieva v New Yorku, Viedni, Berlíne či Prahe
Peter Mikuláš má 70 rokov. Spieva v New Yorku, Viedni, Berlíne či Prahe

Peter Mikuláš má 70 rokov. Spieva v New Yorku, Viedni, Berlíne či Prahe

Operu naživo videl až potom, ako začal operný spev študovať.

Náš popredný spevák Peter Mikuláš videl operu naživo, až keď ju začal študovať na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a tak ho chytila za srdce, že už desaťročia vystupuje na svetových koncertných pódiách.

Víťaz viacerých súťaží

Peter-Mikuláš-Martin-Baumann-TASR

Už od vysokoškolských čias je viac ako 45 rokov Peter Mikuláš verný Opere Slovenského národného divadla (SND), kde pôsobí nepretržite od roku 1978.

Popritom bol v rokoch 1986-1992 aj sólistom Slovenskej filharmónie.

Náš operný sólista Peter Mikuláš sa narodil 23. januára 1954 v Nitre. Od detstva mal hudobný talent, ktorý rodičia podporovali.

Po skončení gymnázia ho ako výnimočný talent prijali bez absolvovania konzervatória na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Operu videl prvý raz naživo, až keď začal študovať operný spev. Už pred tým navštevoval ľudovú školu umenia.

Ešte počas vysokoškolských štúdií dostal v poslednom ročníku angažmán v Slovenskom národnom divadle, na doskách ktorého začal ako sólista pôsobiť - a dodnes pôsobí - už od roku 1978.

V roku 1977 zvíťazil na prestížnej Dvořákovej súťaži v Karlových Varoch a v roku 1982 sa stal laureátom Medzinárodnej súťaže P. I. Čajkovského v Moskve.

Majster piesňovej interpretácie

Peter-Mikuláš-opera-Insta

Od začiatku svojej umeleckej dráhy sa vyznačuje nielen krásou a farebnosťou hlasového fondu, ale tiež muzikalitou a štýlovou všestrannosťou.

Je najvýznamnejším slovenským interpretom basového odboru.

Na prvej slovenskej divadelnej scéne stvárnil desiatky postáv vo vyše 70 naštudovaniach operných titulov. Od roku 1985 patrí k jeho profilovým postavám Svätopluk.

Petra Mikuláša možno v Opere SND aj v súčasnosti vidieť napríklad ako Ramfisa vo Verdiho Aide, ako Zachariáša v ďalšej Verdiho opere Nabucco, či v postavách Vodníka a Lucifera v Dvořákových operách Rusalka a Čert a Káča.

Peter Mikuláš spieval a spieva na mnohých významných zahraničných operných scénach a koncertných pódiách ako Metropolitná opera a Carnegie Hall v New Yorku, Royal Albert Hall v Londýne, Musikvereinssaal a Konzertsaal vo Viedni, Deutsche Staatsoper v Berlíne alebo Národné divadlo v Prahe.

Popri operných dielach sa venuje tiež piesňovej tvorbe. Patrí medzi majstrov piesňovej interpretácie, pričom jeho piesňové recitály sa tešia veľkej obľube.

Spojený s národným divadlom

Peter-Mikuláš-.Jaroslav-Novák-TASR

V sezóne 2006/2007 bol Peter Mikuláš riaditeľom Opery SND a podieľal sa na zložitých organizačných prípravách jej pôsobenia v nových priestoroch divadla.

S jeho menom sa spája slávnostné otvorenie Novej budovy SND 14. apríla 2006.

Svoje skúsenosti odovzdáva aj mladej generácii.

Od roku 1994, teda už 30 rokov, je pedagógom na VŠMU, v roku 2011 bol menovaný za profesora.

Za svoju tvorbu získal viacero uznaní a ocenení. V rokoch 2000, 2010 a 2013 dostal ceny Literárneho fondu a v roku 2010 Krištáľové krídlo za postavu Sarastra v opere Čarovná flauta.

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila pred niečo viac ako týždňom (14. januára 2024) Petrovi Mikulášovi štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

V ten istý nedeľný večer sa na dlhoročnej domovskej scéne slovenskej opernej legendy - Opere SND - konal na počesť jubilanta slávnostný galavečer.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, snd.sk, @slovenskenarodnedivadlo

Živé vysielanie ??:??

Televízia