Úvod Novinky Osobnosti
Zuzana Norisová má 45 rokov. Preslávili ju Rebelové, ale aj seriály a komédie
Zuzana Norisová má 45 rokov. Preslávili ju Rebelové, ale aj seriály a komédie

Zuzana Norisová má 45 rokov. Preslávili ju Rebelové, ale aj seriály a komédie

V retromuzikále liezla sama sebe na nervy, ale pre divákov je stále populárny.

Herečka Zuzana Norisová sa navždy zapísala do povedomia českých a slovenských divákov v už kultovom retromuzikáli českého režiséra Filipa Renča s názvom Rebelové (2001).

Zuzana-Norisová-herečka-Insta

Herečka Zuzana Norisová sa narodila 24. januára 1979 v Malackách v rodine lekára a učiteľky.

Absolvovala Hudobno-dramatický odbor na Konzervatóriu v Bratislave. V štúdiu spevu pokračovala na Konzervatóriu v Prahe u Jaroslava Ježka.

Po ukončení štúdia jej Divadlo Andreja Bagara v Nitre ponúklo rolu Becky v hre Tom Sawyer, ďalej stvárnila úlohu Chiffon v muzikáli Malý obchod hrôzy. Potom si zahrala v rockovej opere Povraz s jedným koncom v réžii Soni Ferancovej.

Úspechy v Prahe Š-š-š

Nezvyčajné profesionálne úspechy dosiahla v Prahe, o ktorej sa vyjadrila:

„Prahu milujem, je to mesto s neopakovateľnou atmosférou, rada sa tam vraciam aj pre pracovné ponuky.“

Herečka sa v Prahe zúčastnila na konkurze na úlohu Sandy v americkom muzikáli Jima Jacobsa a Warrena Caseyho Pomáda.

Vtedy si pôvabnú Slovensku všimol český režisér Filip Renč a ponúkol jej hlavnú rolu v retromuzikáli Rebelové.

Zuzana-Norisová-Insta

Atmosféru 60. rokov v ňom režisér navodil melodickými skladbami v podaní Zuzany Norisovej, dobovým oblečením a vydarenou choreografiou.

Snímka získala okrem významných cien aj hlavnú cenu detskej poroty na Medzinárodnom filmovom festivale pre deti a mládež (Zlín Film Festival) v roku 2001.

Za muzikálové postavy dostali Jan Révai a Zuzana Norisová ocenenie najromantickejší filmový pár roka na moskovskom festivale Face of Love (Podoby lásky).

Aj sama Zuzana Norisová priznala:

„Môj život sa vďaka Rebelom úplne zmenil. Že je to veľmi pekný film, som ocenila až neskôr, po rokoch.“

„Vtedy som na mne videla len samé chyby, nemohla som sa tú snímku ani pozrieť. K tomu stále dávali v rádiu pesničky z filmu Š-š-š a Pátá a mala som pocit, že všetkým, vrátane seba idem na nervy.“

Populárny muzikál si v našich kinách pozrelo takmer pol milióna divákov.

Po úspechoch v Prahe nasledovala úloha rozkošnej Sugar v bratislavskom muzikáli v réžii Milana Lasicu Niekto to rád horúce.

Materstvo v rozprávke pomohlo

V roku 2003 sa Zuzana Norisová stala jednou z protagonistov seriálu Strážce duší. Ušla sa jej rola dievčaťa, ktoré prenasledovala tajomná vízia.

O rok neskôr účinkovala v snímke Milenci a vrazi (2004) nakrútenej podľa predlohy Vladimíra Párala.

Kritika v roku 2005 vysoko hodnotila výkon muzikálovej herečky v romantickom príbehu o priateľstve, láske ale aj o intrigách a nenávisti z obdobia prvej polovice 17. storočia s názvom Traja muškatieri.

Zuzana-Norisová-dieťa-Insta

Ako naivná sexy letuška sa objavila v českom seriáli Letiště a ako drsná sexy policajtka v televíznom filme Boží pole s.r.o. (2006).

V komédii Tak fajn o nepodarenej dovolenke v Chorvátsku si pôvabná Slovenska zahrala v roku 2012.

A o dva roky neskôr herečka prijala úlohu vo filmovom debute divadelného režiséra a scenáristu Tomáša Svobodu s názvom Hodinový manžel (2014). Filmová komédia priniesla na plátna kín mnohé úsmevné prekvapenia.

Autorskú trojicu Jan Svěrák - Jaroslav Uhlíř - Zdeněk Svěrák spojila po prvý raz hudobná rozprávka Traja bratia. Výpravný film plný známych hercov, láskavého humoru a chytľavých pesničiek vstúpil do kín v roku 2014.

Slovenskej herečke Zuzane Norisovej sa v hudobnej rozprávke ušla úloha kráľovnej, Ruženkinej mamy:

„Páčilo sa mi, že tá rozprávka je hravá, ale aj skutočná.“

K rozprávke, ktorá po prvý raz spojila autorskú trojicu Svěrák - Uhlíř – Svěrák herečka dodala:

„Aj najmenšie roličky hralo plno známych ľudí, ktorí do toho išli práve preto, že to je Jan Svěrák - záruka kvality a zábavy.“

Film, ktorého predlohou boli štyri vtipné a melodické minioperky z dielne textára Zdeňka Svěráka a skladateľa Jaroslava Uhlířa, Norisovú oslovil nielen hereckým obsadením, ale aj nádherne zdramatizovanou hudbou, ktorá je dielom slovenského skladateľa Michala Novinskeho, krásnymi obrázkami a českým humorom.

V čase filmovania rozprávky mala materské povinnosti, keďže kojila každé tri hodiny dcéru Júliu, čo si cenil najmä režisér Ján Svěrák:

„Mala krásne prsia a mala v sebe materstvo, jej strach o dieťa bol úplne prirodzený.“

V roku 2016 si zahrala v šesťdielnom rodinnom komediálnom seriáli Prázdniny.

Sestry Soňa a Zuzana Norisové

Od marca 2018 sa stala súčasťou hereckého tímu v seriáli Milenky a potom Druhá šanca, ktorý priniesla na televízne obrazovky TV Markíza.

Známa je z komédii Šťastný Nový rok (2019) a Šťastný Nový rok 2: dobro došli (2021), keď sa postupom času z najpríťažlivejších mladých herečiek dostala do postáv mám a manželiek.

Objavila sa aj vo svete animácie, keď prepožičala svoj hlas jednej z postáv oceňovaného animáku Tonko, Slávka a kúzelné svetlo.

Soňa-Zuzana-Norisové-Insta

So svojím partnerom Zuzana Norisová excelovala aj vo filme Stand up z roku 2022, kedy ju debutujúci režisér Juraj Bohuš žijúci v USA obsadil do svojho road movie z prostredia stand-up komikov.

K spolupráci so životným partnerom Ondrejom Kovaľom pred kamerou sa herečka vyjadrila:

„S mužom si vždy veľmi radi zahráme čokoľvek – sme na to zvyknutí od štrnástich z konzervatória a hrať spolu nás veľmi baví.“

„Snažili sme sa dodať tým frustrovaným častiam aj hravosť, ktorú v sebe máme a ktorá odľahčí určité ťaživé situácie.“

Herečka Zuzana Norisová má spolu s Ondrejom Kovaľom dve deti a je sestrou herečky a speváčky Soni Norisovej, ktorú poznáme z mnohých filmov, ale aj zo seriálu RTVS Priznanie.

25 50 75 90
RTVS, TASR, csfd.cz, instagram@norisova.zuzana, filmovyprehled.c

Živé vysielanie ??:??

Televízia