Úvod Novinky Osobnosti
Oldo Hlaváček má 90 rokov. Komika na rok zavreli ako politického väzňa
Oldo Hlaváček má 90 rokov. Komika na rok zavreli ako politického väzňa

Oldo Hlaváček má 90 rokov. Komika na rok zavreli ako politického väzňa

Za poburovanie proti republike sa z herca stal nútene vodič parného valca.

Činohru Slovenského národného divadla opúšťal ako herecká ikona Oldo Hlaváček, keď tam účinkoval už takmer šesťdesiat rokov. Zatiaľ naposledy vystupoval na scéne SND v júni 2021.

Adamovič, Hlaváček, Sarvaš, Dočolomanský, Slezáček

Adamovič-Hlaváček-Sarvaš-Dočolomanský-Slezáček-archív


Na našej prvej divadelnej scéne SND sa viac ako štyridsať rokov delil o šatňu číslo 42 s ďalšími legendárnymi hercami, akými boli Michal Dočolomanský, Juraj Sarvaš, Jozef Adamovič a Juraj Slezáček.

Doteraz na všetky tie roky Oldo Hlaváček s láskou spomína.

O šatnici ako šatňu č. 42 medzi sebou volali, vytvorili a uvádzali aj divadelnú hru.

Cez šatnicu sa premlelo množstvo hereckých legiend a Oldo Hlaváček má veľa spomienok, keď o Michalovi Dočolomanskom často rozpráva aj neznáme veci, že bol manuálne zručný:

„Dodnes doma jeme za veľkým stolom, ktorý nám kedysi Miško vyrobil.“

Herec, scenárista, moderátor a humorista Oldo Hlaváček sa narodil 26. januára 1934 v Bratislave. Traduje sa, že prvé vystúpenie mal v prvej triede v školskej hre Chrobáci, kde hral Ferdu Mravca na kolobežke.

Za list mame z divadla do väzenia

Oldo-Hlaváček-Pavol-Funtál-TASR

Umelec Oldo Hlaváček sa v októbri 2013 zúčastnil na odhalení tabule na pamiatku politických väzňov, ktorých v budove Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave držal v rokoch 1948 – 1989 komunistický režim.

On sám bol v roku 1957 uväznený na jeden rok za poburovanie proti republike, o čom Oldo Hlaváček povedal:

Doslova nás ušliapavali. Či to bola kultúra, či to bolo hospodárstvo, či to bolo predovšetkým verejné prejavovanie celého národa. Nazval som ich uzurpátormi, zloduchmi.“

Herec Oldo Hlaváček vtedy menoval sovietskeho politika Nikolaja Alexandroviča Bulganina, ale v súkromnom liste, ktorý poslal zo školského internátu svojej mame:

„Bolo to v päťdesiatom siedmom roku. Ten list som riadne vhodil do schránky a o dve hodiny bol v rukách polície.

Do dnešného dňa som presvedčený, že niekto vedel, že ten list píšem. Pretože som bol prostoreký, tak som aj hovoril, asi čo mame píšem.

Jediný som mal na internáte rádio. Keď ma prišli zatknúť, tajný policajt rádio zapol a práve v tej chvíli sa ozvala znelka Londýna. To mi ešte pridalo.“

Dlhoroční manželia a vzájomné opory

Boženka-Hlaváčková-Oldo-Hlaváček-Vladimír-Benko-TASR

Problém podľa Olda Hlaváčka nebol len v tom, že strávil rok vo väzení, ale boli za to prenasledovaní aj jeho blízki:

Keď bol zatvorený lupič, jeho rodina netrpela, moja áno.

„Po dvadsiatich rokoch som bol navrhnutý na zaslúžilého umelca, toto ocenenie som nemohol dostať, lebo som bol (v päťdesiatych rokoch) zatvorený.

„Stále sa to so mnou vlieklo. Keby len so mnou. Deti - Ivo, Oldo stále boli v podozrení, že sú tiež protištátne živly, lebo otec bol taký.“

Po návrate z väznice ho zamestnali len v bratislavskom Slovnafte na miesto vodiča parného valca, napokon však ponuka z Divadla Jonáša Záborského v Prešove umožnila umelcovi pokračovať v hereckej dráhe.

Od roku 1963 pôsobil v Činohre SND, kde stvárnil stovky úloh aj vo filme či v televízii, ale najmä režíroval nespočetný rad estrád, kabaretov a zábavných programov.

Na svojich kolegov z branže neustále spomína Oldo Hlaváček vždy v dobrom:

„Boli to na slovo vzatí priatelia, ktorí boli ochotní urobiť a vykonať všeličo možné a ja nechcem povedať, že aj obetovať život kvôli svojmu priateľovi, tak to bol Jozef Kroner.“

„Keď som začínal a bol som doslova v plienkach, bol pre mňa vzorom a veľmi dobrým priateľom.“

„Denno-denne sme boli spolu, motkali sme sa po zemeguli, potom samozrejme v rôznych inštitúciách ako bol rozhlas, divadlo, televízia, a predovšetkým vtedy boli veľmi aktuálne estrády.“

Za najväčší úspech však Oldo Hlaváček považuje stretnutie so svojou dnes už nebohou manželkou, ktorá mu bola zároveň celoživotným vzorom:

„Na prvom mieste je stretnutie s mojou manželkou Božkou pred mnohými rokmi.“

„Pre mňa bola, je, aj navždy zostane najväčším vzorom.“

„Čo sa týka práce, často mi pomáhala v písaní a tiež pri interpretovaní. To sú domáce úspechy, ale tie radím pred všetky ostatné úspechy, ktoré som dosiahol.“

Osudová dvojica s Ivanom Krajíčkom

Hlaváček-Krajíček-archív

Osudové profesné stretnutie, ktoré ovplyvnilo umeleckú dráhu Olda Hlaváčka ho čakalo po ukončení bratislavskej VŠMU.

Na základnej vtedy povinnej vojenskej službe v českom Mikulově ho vyhľadal na odporúčanie od priateľov Ivan Krajíček a postupne ich spolupráca prerástla do divadelnej aj kabaretnej dvojice Krajíček – Hlaváček.

V roku 1963 sa Hlaváček stal členom Činohry SND, kde o. i. účinkoval ako Čert v muzikáli Na skle maľované, v hrách Strach z pekla, Bratia Karamazovci, Chrobák v hlave, Sluha dvoch pánov, Dobrodružstvo pri obžinkoch, Ženský zákon, Pokus o lietanie či Krčma pod zeleným stromom a v mnohých ďalších.

S Ivanom Krajíčkom stvárnili nezabudnuteľných gazdov v parodických scénkach z Hostinca Pod gaštanom v množstvách vystúpení v rozhlase i v televízii.

V 70. rokoch nielen uvádzal populárnu televíznu súťaž Vtipnejší vyhráva, ale ju aj autorsky pripravoval.

Vtipnejší vyhráva aj z archívu

O najvyššiu métu 100 bodov súťažili herci ako František Dibarbora, Marián Labuda, Eva Krížiková, Ivan Rajniak, Magda Paveleková, Ivan Krivosudský či Ivan Krajíček, ktorý neskôr Hlaváčka vystriedal pri moderovaní relácie Vtipnejší vyhráva.

So synom Ivom Hlaváčkom účinkoval v programe Hore nohami a moderovali reláciu Kurnikšopaholubník.

Účinkoval tiež v televíznych seriáloch ako Tajné životy (2015) a ZOO (2016).

Vo filme debutoval v roku 1966 v snímke Tango pre medveďa.

Diváci ho mohli vidieť aj vo filmovej dráme Zajtra bude neskoro (1972), v komédii Hroch (1973), Rača, moja láska (1977), v rozprávke Múdra Gabriela (1983) a v televíznom filme Bankinghouse Khuwich and comp. (1985).

Stále inšpirujúca legenda


Za významné zásluhy v rozvoji divadelnej, rozhlasovej a filmovej tvorby udelil prezident SR Rudolf Schuster 20. februára 2004 Oldovi Hlaváčkovi vyznamenanie Kríž prezidenta Slovenskej republiky II. stupňa.

Jubileum vo vysielaní RTVS

Dvojka v relácii Návraty k hereckým legendám v piatok 26. januára od 9:55 h pripomenie nezvyčajnú životnú a plodnú umeleckú cestu herca Olda Hlaváčka.

V ten istý deň priamo na jubileum umelca Dvojka uvedie Talkshow Aleny Heribanovej Anjeli strážni Olda Hlaváčka od 21:30 h.

Jeho vnučka Michaela Hlaváčková sa v roku 2011 ocitla vo svetovom rebríčku TOP 50 svetových modeliek.

Herec má dvoch synov Olda a Iva a Oldo Hlaváček je hrdým dedkom a pradedkom, pričom množstvo jeho nahrávok nájdete v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
TASR, snd.sk, RTVS, archív RTVS, csfd.cz

Živé vysielanie ??:??

Televízia