Úvod Novinky Osobnosti
Christian Bale má 50 rokov. Slávny Batman začínal v reklame a v balete
Christian Bale má 50 rokov. Slávny Batman začínal v reklame a v balete

Christian Bale má 50 rokov. Slávny Batman začínal v reklame a v balete

Predstaviteľ Temného rytiera bol obvinený z napadnutia rodiny a slávnym je od detstva.

Rodina superhviezdy Hollywoodu Christiana Baleho sa do jeho pätnástich rokov pätnásťkrát sťahovala nielen z mesta do mesta, ale aj z jednej krajiny do inej krajiny.

Americké Psycho bol zlomom

Bale-Christian-Insta

Sám Christian Bale považuje časté zmeny za jeden z dôvodov, prečo sa stal hercom, keď vyrastal nielen vo Veľkej Británii, ale aj v Portugalsku či USA.

Britský herec Christian Charles Philip Bale sa narodil 30. januára 1974 v Haverfordweste vo Walese mame Jenny Jamesovej, ktorá bola cirkusová umelkyňa a podnikateľovi Davidovi Baleovi.

Za Walesana sa však pre anglický pôvod rodičov nepovažuje, ale je podľa jeho vlastných slov Angličanom.

Prvou hereckou rolou Christiana Baleho vo veku osem rokov bola reklama na aviváž a potom na cereálie, ale v detstve navštevoval aj balet.

Dvanásťročného ho obsadili do menšej úlohy v televíznom filme, v ktorom hrala aj Amy Irvingová vydatá za režiséra Stevena Spielberga a ona odporúčala Christiana do Spielbergovho filmu Ríša slnka (1987), kam ho nakoniec obsadili zo štyroch tisíc záujemcov.

Príbeh chlapca v japonskom internačnom tábore počas druhej svetovej vojny bol nominovaný na Oscara aj Zlatý glóbus vo viacerých kategóriách a získal tri ceny BAFTA.

Hercovi Christianovi Baleovi rola priniesla nielen cenu National Board of Review, ktorá sa považuje za predzvesť Oscara a film Ríša slnka ho katapultoval medzi svetovú hereckú elitu.

Nasledovali viaceré filmové snímky, hoci Christiana Baleho za úspech spolužiaci v škole šikanovali a takmer na herectvo zanevrel.

Objavil sa aj v hudobnej dráme Zamatová extáza (1998), kým prišiel ďalší filmový zlom v podobe dnes už kultovej snímky Americké Psycho (2000) režiséra Maryho Harrona.

Medzi temnotou a svetlom

Christian-Bale-Batman-Insta

Až po premiére Amerického Psycha bulvárne médiá zistili, že sa Christian Bale oženil a ako TASR citovala vtedajšie americké správy:

„Všetky dámy, ktorým padol do oka homosexuálny novinár z filmu Zamatová extáza, majú smolu. Tajná svadba Christiana Baleho sa konala 29. januára 2000 v Las Vegas.“

Nakoniec sa k ženbe vyjadril aj samotný vtedy 26. ročný herec Christian Bale, ale iba lakonicky na adresu nevesty Sibi Blazicovej dodal:

„Nie je herečka a, chvalabohu, nemá vôbec nič spoločné so šoubiznisom.“

V roku 2004 sa hercovi podaril neuveriteľný výkon, keď pre svoju postavu vo filme Mechanik režiséra Brada Andersona schudol neuveriteľných 28 kíl.

Následne na sebe Christian Bale tvrdo zapracoval, keď sa mu podarilo niečo ohromujúce, lebo pribral viac ako 30 kíl a transformoval sa späť do formy vypracovaného svalovca kvôli postave Batmana.

Uznávaný režisér Christopher Nolan sa totiž rozhodol do kultovej hlavnej postavy série filmov Batman začína (2005), Temný rytier (2008) a Návrat Temného rytiera (2012) obsadiť Christiana Baleho z dôvodu:

„Bale má presnú rovnováhu medzi temnotou a svetlom.“

Herec dostával aj ďalšie úlohy ako napr. vo filme Rescue Dawn (2006), kde ho do titulnej roly amerického pilota bojujúceho o život po zostrelení počas vojny vo Vietname nemecký režisér Werner Herzog obsadil, lebo podľa jeho slov:

„Christiana Baleho som považoval za jeden z najväčších talentov svojej generácie dávno predtým, ako hral Batmana.“

Osobná záležitosť

Christian-Bale-Insta

Hercovi rodičia sa rozviedli v roku 1991, keď mal Bale 17 rokov a so staršou sestrou Louise aj s otcom zostal žiť v Los Angeles.

Nezhody v rodine sa zrejme podpísali aj pod správu z roku 2008, keď už vtedy slávneho Christiana Baleho zatkla polícia.

V londýnskom hoteli Dorchester v roku 2008 deň pred európskou premiérou hollywoodskej snímky o netopierom mužovi Temný rytier mal napadnúť svoju matku a sestru.

Herec Bale bol prepustený na kauciu a obvinenie poprel so slovami:

„Šlo o hlboko osobnú záležitosť.“

Neskôr prokuratúra obvinenie stiahla pre nedostatok dôkazov.

V tom čase akurát hviezdil vo westerne po boku Russella Croweho 3:10 vlak do Yumy (2007).

Nasledovalo udelenie Oscara a Zlatého glóbusa ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe vo filme Bojovník (2010), kde hral spolu s Markom Wahlbergom.

Najviac zarábajúcu filmovú trilógiu o Batmanovi ukončil v titulnej postave vo filme Návrat Temného rytiera (2012). Film sa stal jedenástym v poradí, ktorý celosvetovo zarobil viac ako miliardu dolárov.

K režisérskej špičke sa vrátil vďaka Ridley Scottovi, ktorý ho v roku 2014 obsadil do biblického eposu Exodus: bohovia a králi do úlohy Mojžiša.

Pozitívne ohlasy kritiky získal aj za film režiséra Adama McKayea z roku 2015 Stávka na neistotu.

V roku 2018 pre postavu bývalého amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho vo filme Vice herec pribral 18 kíl a oholil si hlavu.

Christian Bale a Matt Damon

Damon-Bale-herci-Insta

Za stvárnenie politika získal Christian Bale druhý Zlatý glóbus a ďalšiu nomináciu na Oscara.

Nakoniec Bale v roku 2019 opäť výrazne schudol 32 kíl po tom, čo hral Cheneyho a to pre filmovú drámu Le Mans´66, kde hral po boku Matta Damona.

Po tomto filme Christian Bale vyhlásil, že už nebude viac v živote meniť svoju váhu kvôli žiadnej postave vo filme.

Herec Christian Bale má s manželkou bývalou modelkou dve deti dcéru a syna.

25 50 75 90
@christianbale_, csfd.cz, ČT, TASR, DPA, BBC, CNN, fdb.cz

Živé vysielanie ??:??

Televízia