Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Ladislas Burlas. Známy hudobný skladateľ mal nedožitých 97 rokov
Zomrel Ladislas Burlas. Známy hudobný skladateľ mal nedožitých 97 rokov

Zomrel Ladislas Burlas. Známy hudobný skladateľ mal nedožitých 97 rokov

Bol žiakom slávneho Alexandra Moyzesa aj Eugena Suchoňa a sám pôsobil neskôr ako profesor na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

Ako na sociálnej sieti informoval moderátor RTVS Martin Jurčo v nedeľu 11. februára zomrel významný slovenský hudobný skladateľ Ladislav Burlas, pričom bol aj muzikológ a mal nedožitých 97 rokov.

Zmena programu na Dvojke

Dvojka v nedeľu 11. februára uvedie spomienku na Ladislava Burlasa o 21:40 h v relacii GEN.sk.

Žiakom slávnych skladateľov

Ladislav-Burlas-archív

Moderátor RTVS známy najmä z Rádia Regina Západ Martin Jurčo citoval v spomienke slová skladateľa Ladislava Burlasa z vysielania RTVS:

„Môj otec ma už ako dieťa dal učiť hre na husliach, potom som sa počas gymnaziálnych -štúdií zoznámil s Mikulášom Schneidrom-Trnavským.“

„S ním som potom preberal nielen teóriu, ale aj hru na husliach.“

„Keď som zmaturoval, tak ma poslal s listom k skladateľovi Eugenovi Suchoňovi do Bratislavy. Ten zalomil rukami a povedal: Bože môj, pán kolega vy chcete študovať hudbu? Veď z toho sa nedá vyžiť (smiech).“

„No a dnes zisťujem, že mal sčasti pravdu.“

Skladateľ Ladislav Burlas sa narodil 3. apríla 1927 v Trnave a bol žiakom okrem Schneidera-Trnavského či Suchoňa aj slávneho Alexandra Moyzesa a Igora Hrušovského, pričom sám pôsobil ako dekan (od roku 2001) Fakulty múzických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Pôsobil aj v Slovenskej akadémii vied (1951-1989) v Bratislave ako vedecký pracovník.

V roku 1993 bol menovaný za profesora.

Komponoval symfonickú hudbu, hudobné skladby pre sólové husle, ale aj hudbu pre zbor a orchester, skladby pre detské zbory a i.

Prezident SR Ivan Gašparovič udelil Ladislavovi Burlasovi v roku 2008 Pribinov kríž II. triedy, hudobný skladateľ Ladislav Burlas získal za celoživotné aktívne pôsobenie v oblasti slovenskej hudobnej kultúry aj Cenu ministra kultúry SR za rok 2017.

25 50 75 90
TASR, RTVS - Martin Jurčo, Rádio Regina Západ

Živé vysielanie ??:??

Televízia