Úvod Novinky Osobnosti
Lenka Filipová má 70 rokov. Céline Dion jej ďakuje za kariéru
Lenka Filipová má 70 rokov. Céline Dion jej ďakuje za kariéru

Lenka Filipová má 70 rokov. Céline Dion jej ďakuje za kariéru

Speváčka, šansoniérka, skladateľka Lenka Filipová patrí medzi najúspešnejšie speváčky českej populárnej hudby.

Speváčka Lenka Filipová sa v Neskoro večer u Petra Marcina na RTVS priznala, že mala vystúpiť v Eurovízii, ale pre nedorozumenie s agentúrou, ktorá ju zastupovala, sa na súťaž nedostala: „Vzali mi pesničku a pridelili ju ďalšej v poradí, ktorou bola Céline Dion. Osudová vec. Veľmi ju uznávam je to veľká profesionálka a srdcový človek.“

filipova_lenka_02_franc

Vtedy ešte málo známa Céline Dion celú súťaž s pôvodne piesňou pre Lenku Filipovú vyhrala. Neskôr sa obe speváčky spoznali v roku 2008 a Lenka Filipová jej robila predskokanku na koncerte.

V šatni sa rozprávali a až vtedy sa Céline dozvedela, že dostala jej pesničku a povedala jej: „Vám vďačím za svoju kariéru.“

České prestížne hudobné vydavateľstvo Supraphon oslávi jej jubileum vydaním prvého albumu Lenky Filipovej z roku 1981 s názvom Zamilovaná. Titulná rovnomenná pieseň patrí aj po vyše štyridsiatich rokoch stále medzi jej najväčšie hity.

Album vyjde opäť aj na vinyle, ale aj ako CD a digitálny album. Šansoniérka, gitaristka, skladateľka a textárka Lenka Filipová sa narodila na sviatok sv. Valentína 14. februára 1954 v Prahe.

Jej mama bola učiteľka hudobnej výchovy a otec ako vyštudovaný operný spevák pôsobil v pozícii divadelného herca. Speváčka vyštudovala na konzervatóriu v Prahe hru na gitare, pričom si od detstva rada spievala.

Na prvé turné sa dostala do USA a Kanady vo veku šestnásť rokov, keď začala spolupracovať s Brnenským rozhlasovým súborom ľudových nástrojov (BROLN).

Slávna je aj pieseň Mosty

Ako študentka spievala šansón, keď interpretovala zhudobnenú poéziu Vítězslava Nezvala a vo veku devätnásť rokov začala hosťovať v legendárnom Divadle Semafor (1973-1975) v hrách Miroslava Šimka.


Ako dvadsaťročná bola hosťom koncertného programu Karla Gotta a spolu s Hanou Zagorovou bola speváčkou slávneho Orchestra Karla Vágnera. V rokoch 1979 až 1981 vystupovala so skupinou Flop Karla Zicha, s ktorým spievala o. i. slávny duet Mosty.

Usilovne pracovala v zdokonaľovaní sa v hre na gitaru, pričom v roku 1976 absolvovala štúdium na Medzinárodnej hudobnej akadémii v Paríži.

Pravidelne na Slovensku

Vo Francúzsku vydala dva single a priatelila sa s ľuďmi z parížškej Olympie. V tomto období vznikla jej slávna pieseň Zamilovaná, ktorú zložil Francise Cabrela a keďže má autorské práva, povolil ju spievať aj svetovej popstar Shakire. Hudobníčka Lenka Filipová sa neustále venuje aj hre na klasickej gitare.

Lenka-Filipová-Martin-Palkovič-TASR

V novom koncertnom programe Rieka života sa Lenka Filipová predstaví aj na Slovensku a to 10. apríla v Košiciach či 11. apríla v Bratislave.

25 50 75 90
TASR, RTVS, lenkafilipova.cz

Živé vysielanie ??:??

Televízia