Úvod Novinky Osobnosti
Autor Simpsonovcov Matt Groening oslavuje. Je v skutočnosti Bart?
Autor Simpsonovcov Matt Groening oslavuje. Je v skutočnosti Bart?

Autor Simpsonovcov Matt Groening oslavuje. Je v skutočnosti Bart?

Vytvoril kultúrny fenomén, ktorý pozná celý svet.

Kto by dnes na svete nepoznal rodinku žltých kreslených postavičiek, v ktorých hlava rodiny Homer vytŕča svojou priemernosťou?

Sociálno-kultúrny fenomén

Bláznivé až absurdné príhody Homera, jeho manželky Marge, ich detí Lisy, Barta a Maggie ako aj celý rad postavičiek z animáku Simpsonovci zaujali divákov naprieč vekovým kategóriám či spoločenským postaveniam, alebo kultúrnou vyspelosťou spoločností na celom svete.

The-Simpsons-Gracie-Films-archív

Ich stvoriteľ Matt Groening sa narodil 15. februára 1954 v Portlande v štáte Oregon a oslavuje 70. narodeniny. Animátorom bol aj jeho otec Homer, ktorý ho naučil tomuto remeslu, čím podobnosť so seriálom nekončí.

Mamou Matta Groeninga bola totiž učiteľka, ktorá sa volala Marge.

Tvorcovia hoaxov zneužili

Či boli v skutočnosti tiež takí, akými sú kreslené postavičky, že Homer je večný lenivec a Marge jeho opak poriadkumilovná domáca pani, sa asi nedozvieme.

Prvýkrát sa Simpsonovci objavili na televíznych obrazovkách 19. apríla 1987 v televíznej šou Tracey Ullmanovej, kde v populárnom programe odvysielali dvojminútový skeč s názvom „Good night“.

Simpsonovci-hoax-TASR

Animátor Matt Groening vtedy kreslil komiksy, keď ho zakladateľ spoločnosti Gracie Films James Brooks oslovil, aby mu rozkreslil sériu skečov.

Skeč „Good night“ mal úspech, pribúdali ďalšie, až sa tvorcovia rozhodli pre prvú 20-minútovú epizódu „Vianoce u Simpsonovcov", ktorú odvysielali 17. decembra 1989. Mala taký úspech, že životné peripetie normálnej žltej rodinky sa stali najdlhšie vysielaným animovaným seriálom v histórii.

Obľubujú ich aj tvorcovia rôznych hoaxov a konšpiračných teórií, podľa ktorých vraj v seriáli predpovedali aj útok na Kapitol po neúspechu Donalda Trumpa v prvých voľbách s Joe Bidenom o prezidentský úrad USA v roku 2021, čo však nie je pravda.

Rodina dodala mená

Pre krátkosť času si Matt Groening za 15 minút, okrem mamy a otca, požičal mená do seriálu aj od ďalších členov svojej rodiny. Jedna sestra sa volá Lisa a druhá sestra Maggie, takže každý tuší, že Bart Simpson je s najväčšou pravdepodobnosťou samotný Matt.

Rodinka svoj kreslený život napĺňa vo fiktívnom meste Springfield a postava Barta Simpsona bola časopisom Time zaradená medzi päťdesiatku najvplyvnejších osobností zábavného priemyslu.

Bart-The-Simpsons-Gracie-Films-archív

Homer Simpson bol zvolený za Najväčšieho Američana v sekcii fiktívnych postáv. Animátor Matt Groening je podpísaný aj pod animovaným seriálom Futurama (1999-2013) a vytvoril pre Netflix animovaný seriál Disenchantmet.

Okrem množstva cien získal seriál neuveriteľných 31 sošiek prestížnej Emmy.

V Simpsonovcoch sa stalo pravidlom, že sa v jednotlivých sériách za 35 rokov ich existencie objavujú stovky známych ľudí a našli by ste tu Michaela Jacksona, Paula McCartneyho, Eltona Johna, Toma Hanksa, Lenny Kravitza, Stinga, Toma Jonesa či hudobníkov z U2, Red Hot Chilli Peppers, Aerosmith, Metallici, Rolling Stones a ďalších.

25 50 75 90
@mattogroening, Gracie Films, TASR, FOX, thesimpsons.cz

Živé vysielanie ??:??

Televízia