Úvod Novinky Osobnosti
Martin Scorsese má z Berlinale Zlatého medveďa a cien, ktoré ťažko porátať
Martin Scorsese má z Berlinale Zlatého medveďa a cien, ktoré ťažko porátať

Martin Scorsese má z Berlinale Zlatého medveďa a cien, ktoré ťažko porátať

V zozname nominovaných na ďalších medveďov je dvadsať filmov, nájdete tam aj vášho favorita?

Syn talianskych prisťahovalcov do Ameriky 81. ročný kultový režisér Martin Scorsese si z Berlinale 2024 odnáša čestného Zlatého medveďa za celoživotné dielo.

Scorseseho hereckí favoriti

Viacnásobný držiteľ Oscara Martin Scorsese, ktorý svoj prvý film natočil už v roku 1967 sa v nominácii s konkrétnym filmom na 74. ročníku Berlinale neobjavil. Organizátori medzinárodného filmového festivalu zverejnili zoznam, kto bude súťažiť od 15. do 25 februára o ďalších medveďov.

Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro

Umelecký riaditeľ Berlinale Carlo Chatrian ich priamo vymenoval. Môžete sa pozrieť, či je medzi nimi aj váš favorit:

„Another End, Architecton, Black Tea, La Cocina, Dahomey, A Different Man, L’ Empire, Gloria!, Hors du temps, In Liebe, Eure Hilde, Keyke mahboobe man, Langue Étrangere, Mé el Ain, Pepe, Shambhala, Small Things Like These, Sterben, Des Teufels Bad, Vogter, Yeohaengjaui pilyo.“

Nemci majú dve esá v súťaži

Martin Scorsese bodoval dvakrát už začiatkom tohto roka, keď získal Zlatý glóbus za najlepšiu réžiu za film Vrahovia mesiaca kvetov a ďalší spolu s Ericom Rothom za scenár k príbehu.

Režisérom Scorsesem dlhoročne favorizovaní herci Leonardo DiCaprio a Robert DeNiro získali glóbus za najlepší mužský herecký výkon a za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Za postavu v rovnakom filme Martina Scorseseho získala Zlatý glóbus aj Lily Gladstone za najlepší ženský herecký výkon.

Po Berlinale má Martin Scorsese aj desať nominácií na tohtoročného Oscara za film Vrahovia mesiaca kvetov o. i. aj ako: najlepšia réžia, najlepšia herečka, najlepší herec vo vedľajšej úlohe a najlepšia titulná skladba.

Očakáva sa, či na Berlinale zabojujú o niektorú z cien nemeckí filmári, najmä režisér Andreas Dresen so snímkou In Liebe, Eure Hilde. V postave odbojárky v Dresenovom filme z čias druhej svetovej vojny uvidíme herečku Liv Lisu Friesovú.

Berlinale 2024

Nemci majú ešte jedno ohnivko na festivale Berlinale - a to drámu režiséra Matthiasa Glasnera s názvom Sterben, v ktorej účinkujú aj Lars Eidinger, Corina Harfouchová a Ronald Zehrfeld.

Na minuloročnom Berlinale mala svetovú premiéru aj slovensko – maďarská snímka vyrobená v koprodukcii RTVS s názvom Umelohmotné nebo.

Tvorcovia Umelohmotného neba

Film zaujal v minulom roku aj v Londýne na festivale Raindance Jana Harlana, ktorý je producentom takej filmárskej hviezdy, akým je Stanley Kubrick. Animovanú drámu pre dospelého diváka vytvárali autori producent Juraj Krasnohorský aj s režisérskou dvojicou Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó dlhých sedem rokov.

Raindance-archív

Vo filme ako animované postavy pritom hlavné úlohy stvárnili Tamás Kerestesz a Zsófia Szamosi známa z oscarového filmu z roku 2016 Sing.

Ďalšia správa, že Umelohmotné nebo sa dostalo medzi päť nominovaných filmov na cenu Annie Awards, o ktorej rozhodnú už v sobotu 17. februára v Los Angeles, iba podčiarkuje úspešné ťaženie tejto snímky. Hoci už samotná nominácia je obrovský úspech slovenského animátorského priemyslu.

Na tohtoročnom Berlinale uvidíme aj slovenské filmy Ešte nie som, kým chcem byť Kláry Tasovskej a Redakcia od Romana Bondarčuka. Slovenský filmový ústav dodáva:

„Na Európskom filmovom trhu, ktorý sa koná súbežne s festivalom, svoj projekt Otoč králika! predstaví režisérka Mira Fornay.“

A na Berlinale máme aj prezentačný stánok slovenskej kinematografie, ktorý zabezpečuje SFÚ spolu s českým Štátnym fondom kinematografie a so Slovinským filmovým centrom pod názvom Central European Cinema.

Medzinárodný filmový festival prinesie veľa zaujímavostí, o ktorých sa dozviete aj vďaka RTVS a jej prinášaniu najnovších informácií. 25 50 75 90
TASR, berlinale.de, ČT, CNN, imdb.com

Živé vysielanie ??:??

Televízia