Úvod Novinky Osobnosti
Prvá reakcia Marty Jančkárovej na nomináciu Slovenky roka. Veľké prekvapenie
Prvá reakcia Marty Jančkárovej na nomináciu Slovenky roka. Veľké prekvapenie

Prvá reakcia Marty Jančkárovej na nomináciu Slovenky roka. Veľké prekvapenie

Redaktorku a moderátorku poznáme z televízneho aj rozhlasového spravodajstva RTVS.

A to predovšetkým z diskusných relácií ako napríklad Sobotné dialógy, Z prvej ruky, Emotikony či populárnej nedeľnej relácie o 5 minút 12.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zaujímalo nás, aké boli jej pocity, keď sa dozvedela o svojej nominácii na Slovenku roka.

„Milo ma to prekvapilo a zaskočilo. Práve som riešila doma problém s oknami, teda myšlienkami som bola ďaleko od televízie a rozhlasu. Navyše bolo krátko po Novom roku, takže kdesi v podvedomí sa mi možno na sekundu zdalo, že je to žart ešte v silvestrovskom duchu. Ale vzápätí som si uvedomila, že je to pravda a trošku ešte v rozpakoch som sa veľmi pekne poďakovala,“ spomína s úsmevom na moment prekvapenia.

Marta Jančkárová je nominovaná v kategórii Média a komunikácia spolu s moderátorkami Mariannou Ďurianovou a Simonou Frantovou. Za úspechom vidí celý tím ľudí, ktorí sa podieľajú na práci v rozhlase a televízii.

Marta Jančkárová

„Vnímam to ako ocenenie našej práce-nielen mojej, ale aj mojich kolegov. Za prácou v rozhlase aj televízii je celý tím ľudí, bez ktorých by to nešlo. I keď je pravdou, že na viditeľnej pozícii je potom moderátor či moderátorka, ktorí idú s "kožou na trh", ako sa hovorí a dajú do toho veľa energie, štúdia a sústredenia,“ vysvetľuje.

Práca je pre ňu poslaním, v ktorom vidí dôležitý spoločenský prínos. „Vidím v našej práci poslanie. Dávame priestor rôznym názorom, postojom, ktoré sa snažíme konfrontovať s faktmi, aby si diváci či poslucháči mohli utvoriť sami svoj názor. Považujem to za dôležité zvlášť v časoch, keď sa napríklad na sociálnej sieti či inde vynárajú rôzne prekrútené tvrdenia či lži, ktoré si mnohí ľudia možno ani nemajú kedy overiť, pretože majú veľa iných starostí.“ Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa zaslúžila o miesto v trojici nominovaných žien.

Podľa Marty Jančkárovej podobné ocenenie si zaslúži mnoho žien, ktoré odvádzajú významnú prácu.

„Dopriala by som ocenenie toľkým ženám v rôznych kategóriách a naprieč históriou, ak by to bolo možné. Nominovala by som obdivuhodné slovenské spisovateľky, vedkyne, lekárky, učiteľky, určite aj operné divy, kedže mám k hudbe blízko, športovkyne, moje kolegyne a nepochybne aj všetky matky, zvlášť ťažko postihnutých detí, ktoré im z lásky obetujú všetok svoj čas a vlastné uplatnenie sa. Týmto pozdravujem aj svoju dobrú priateľku Ivku s jej manželom Jarkom.“

Marta Jančkárová

Postavenie žien v spoločnosti je často diskutovanou témou. Ako to vníma redaktorka a moderátorka RTVS? Ženy si podľa nej zaslúžia obdiv.

„Asi to majú neraz trochu ťažšie, pretože skĺbiť starostlivosť o rodinu s pracovnými výzvami nie je jednoduché. Navyše sa možno ešte stále v konzervatívnejšom prostredí môžu stretnúť s menšou dôverou v ich schopnosti. O to väčší obdiv si zaslúžia,“ dodala.

V poradí 16. ročník ankety Slovenka roka vyvrcholí 21. júna galavečerom v Slovenskej filharmónii, kedy sa v dozvieme mená laureátok.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia