Úvod Novinky Osobnosti
Od pilota a vojaka po oceňovaného speváka. James Blunt oslavuje 50 rokov
Od pilota a vojaka po oceňovaného speváka. James Blunt oslavuje 50 rokov

Od pilota a vojaka po oceňovaného speváka. James Blunt oslavuje 50 rokov

Pilotný preukaz získal už v šestnástich rokoch a neskôr bojoval v Kosove.

V Bratislave sme ho videli na turné v roku 2018 a v rámci aktuálneho turné k najnovšiemu albumu The Who We Used To Be vystúpi 6. marca 2024 v bratislavskej Tipos aréne Zimného štadióna Ondreja Nepelu.

Od narodenia sa James Blunt sťahoval každé dva roky, lebo jeho otec bol pilot vojenského vrtuľníka. A tak vyrastal ako v rodnej Veľkej Británii, tak aj na Cypre či v Nemecku. V detstve hrával na husle a klavír, keď v štrnástich rokoch na podnet spolužiaka vzal do rúk elektrickú gitaru.

Ak sa vám fotka nezobrazila správne, obnovte stránku.

Narodil sa ako James Hillier Blount 22. februára 1974 v meste Tidworth v Hampshire v rodine plukovníka armádneho letectva Charlesa Blounta. Vychodil Harrow School, na ktorej študovali aj siedmi britskí premiéri, členovia kráľovských rodín, ale aj traja nositelia Nobelovej ceny.

Kapitán skladal piesne

Už ako šestnásťročný mal po vzore svojho otca pilotný preukaz a svoju kariéru po získaní štipendia od armády na Univerzite v Bristole začal ako britský vojak. Za roky v armáde 1996 – 2002 dosiahol v službe hodnosť kapitána. Na univerzite vyštudoval odbor letecké inžinierstvo a sociológiu.


Z vojenských akcií sa James Blunt zúčastnil mierovej misie NATO v Kosove v roku 1999, kde napísal pieseň No Bravery. Niekedy s gitarou, ktorú si vozil na tanku, vystupoval pre miestnych ľudí. Držal čestnú vojenskú stráž pri rakve Alžbety Kráľovnej matky (1900-2002) počas jej pohrebného sprievodu 9. apríla 2002.

Ako nadšený lyžiar bol kapitánom vojenského tímu a stal sa šampiónom vo vojenskom obrovskom slalome vo Švajčiarsku (2000), pričom z armády odišiel po šiestich rokoch v roku 2002.

V časoch vojenskej služby skladal piesne. Jeho demo nahrávky sa dostali k Toddovi Interlandovi, ktorý bol manažérom Eltona Johna. Ako si vypočul Goodbye My Lover v aute, zastal a hneď telefonoval Jamesovi Bluntovi. Ten nakoniec opustil armádu, aby sa mohol venovať hudobnej kariére.

James-Blunt-Michal-Svítok-TASR

A prišla You're Beautiful

Prelomovým hitom sa stal jeho tretí singel You're Beautiful a táto skladba raketovo vyletela dokonca v americkom rebríčku. Bodovala aj na MTV Video Music Awards 2006, odkiaľ má spevák celkovo dve ocenenia, rovnako ako má aj dve ceny Brit Awards.

V roku 2016 mu Univerzita v Bristole udelila čestný doktorát z hudby, veď už jeho debutový album Back to Bedlam z roku 2004 sa stal jedným z najpredávanejších albumov v britskej histórii. Celkovo sa predalo viac ako 20 miliónov hudobných nosičov s jeho nahrávkami po celom svete.

Spevák James Blunt sa oženil so Sofiou, ktorá je vnučkou vojvodu z Wellingtonu a spolu majú dvoch synov, pričom väčšinou bývajú na španielskom ostrove Ibiza, ale vlastnia aj chatu vo švajčiarskych Alpách.

Nezabúda na spolubojovníkov. Stal sa patrónom charitatívnej organizácie Help for Heroes na pomoc pre ranených britských vojakov, pre ktorých organizuje benefičné koncerty. Finančne podporuje aj známu medzinárodnú organizáciu Lekári bez hraníc, s ktorými sa spoznal v Kosove.

25 50 75 90
TASR, @jamesblunt, jamesblunt.com, allmusic.com

Živé vysielanie ??:??

Televízia