Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Eugen Šváb. Vyhral súťaž v speve pred Duchoňom, potom emigroval
Zomrel Eugen Šváb. Vyhral súťaž v speve pred Duchoňom, potom emigroval

Zomrel Eugen Šváb. Vyhral súťaž v speve pred Duchoňom, potom emigroval

Mal 89 rokov a miloval swing aj košickú Sláviu.

Podľa informácie moderátora Rádia Regina Martina Jurča, v Nemecku zomrel legendárny milovník swingu, hudobník a spevák Eugen Šváb mal 89 rokov. Svoju hudobnú kariéru začínal v Košiciach najprv ako bubeník, neskôr vyhral celoslovenskú spevácku súťaž, v ktorej Karol Duchoň skončil až tretí.


Na celoštátnej súťaži tretí

Hrával v košickej legendárnej kaviarni Slávia takmer dva roky. Po roku 1968 a okupácii sovietskymi vojskami sa Eugenovi Švábovi podarilo emigrovať do Nemecka a prišiel do domoviny až po roku 1989.

Eugen-Šváb-Martin-Jurčo-RTVS

Pred trinástimi rokmi pre košický Korzár na magickú dobu začiatkov bigbítu u nás v 60. tych rokoch Eugen Šváb spomínal: „Všetci hudobníci boli medzi sebou spriaznení. Vládla kamarátska atmosféra, výpomoc a zastupovanie boli bežnou vecou. Keď som bol v polovici 60. rokov sólistom, vyhral som prvú celoslovenskú prehliadku spevákov. Karol Duchoň v nej presne vtedy skončil až tretí! Ako víťaz som šiel do Jihlavy na celoštátnu súťaž, tam som skončil tiež tretí. Spoznal som Karla Hálu a Evu Pilarovú, s ktorými som bol veľmi dobrý kamarát.“

Koncertoval do vysokého veku

Legendárny hudobník sa narodil 26. novembra 1934 v Gelnici a zomrel 29. februára 2024 v Kolíne nad Rýnom.

Šváb-Eugen-Martin-Jurčo-RTVS

Maturoval v roku 1953 na strednej priemyselnej škole na Strojárenskej ulici v Košiciach, kam sa rodina presťahovala z Gelnice, lebo otec bol zamestnaný na súde.

Na bicie začal hrať na strednej škole v školskom orchestri a Eugen Šváb začal spievať. Pre košický Korzár dodal: „V PKO sa nachádzal jediný dynamický mikrofón v Košiciach. Ostatné Tesly mali trojuholníkový tvar a tam ste mohli revať zo všetkých síl a aj tak neznelo ani echo, ani hall, pretože na to ich zosilňovače nemali žiadne zariadenie. Pre hudobníka-amatéra bolo najväčšou poctou, keď mohol ísť do rozhlasu a tam sa konečne počul, ako spieva. Keby mali dnes hudobníci také podmienky ako vtedy, polovica z nich by to zabalila.“


Po potlačení Pražskej jari Alexandra Dubčeka sa mu podarilo v roku 1969 emigrovať do Nemecka, kde sa zamestnal v automobilovom závode Ford.

Na Slovensko sa vrátil až po roku 1989. A ako na sociálnej sieti zdôraznil moderátor RTVS Martin Jurčo, hudobník Eugen Šváb nahral štyri CD albumy a koncertoval až do vysokého veku.

25 50 75 90
Rádio Regina - Martin Jurčo, kosice.korzar.sme.sk

Živé vysielanie ??:??

Televízia