Úvod Novinky Osobnosti
Pamiatka na herca Jozefa Kronera je súčasťou dejín slovenskej kinematografie
Pamiatka na herca Jozefa Kronera je súčasťou dejín slovenskej kinematografie

Pamiatka na herca Jozefa Kronera je súčasťou dejín slovenskej kinematografie

Vďaka bravúrnemu stvárneniu Tóna Brtka v dráme Obchod na korze sa zaradil k medzinárodne uznávaným hercom.

Fakt, že sa Jozef Kroner stal v hlasovaní slovenských filmových novinárov hercom 20. storočia nevznikol len z toho dôvodu, že hral v Oscarovom filme Obchod na korze. Jozef Kroner bol osobnosťou, ktorá prenikala cez médium filmu do sŕdc a myslí divákov.

Shakespearovská postava z Obchodu na korze

Mal silu svojím umením vytvárať svojbytné osobnosti, ktoré ovplyvňujú divákov dodnes, aj keď Jozef Kroner zomrel už 12. marca 1998 v Bratislave krátko pred svojimi 74. narodeninami.

Jozef-Kroner-Obchod-na-korze-TASR

Jeho Tóno Brtko z Obchodu na korze ako arizátor v časoch klérofašistického režimu Slovenského štátu bola komplikovaná postava. Z jednoduchého stolára sa pod ťažobou výčitiek svedomia stáva priam shakespearovský hrdina, pre ktorého je smrť vykúpením z pekla vlastného svedomia.

Do osobného inferna sa nedostal iba vlastným pričinením, ale zhodou okolností danej doby a vplyvom okolia, ktorému sa nemožno postaviť a zmeniť tak súvislosti ani len troškou vlastného dobra. Východiskom sa stáva samovražda ako vzdor tragickým okolnostiam, kedy v podstate dobrák Tóno Brtko nešťastnou zhodou okolností zabije starú židovskú babičku Rozáliu Lautmannovú, ktorú bravúrne po boku Jozefa Kronera stvárnila poľská herečka Ida Kamińská.

brtko.jpg

Nešťastný, ale silný príbeh Ladislava Grosmana vyšiel ako novela pod názvom Pasca. Spolupráca slovenského režiséra Jána Kadára a českého režiséra Elmara Klosa priniesla historicky prvého Oscara, ku ktorému sa v odkaze hlásia ako slovenská tak aj česká kinematografia.

Rozhodnutie dvoch režisérov filmu obsadiť do komplikovanej hlavnej úlohy Jozefa Kronera vzniklo logicky.

Formovaný dobrotou

Herec Jozef Kroner bol už v tom čase známy svojou schopnosťou prežiariť akúkoľvek postavu príslovečnou ľudskosťou. Rodák zo Staškova, kde sa 20. marca 1924 v rodine železničiara s dvanástimi deťmi narodil, bol od malička formovaný dobrotou svojich rodičov v krutých okolnostiach doby. Nemci ho v roku 1944 odvliekli na nútené práce a po emigrácii Jána Kadára po roku 1968 zasa najznámejší Kronerov film Obchod na korze ocenený Oscarom skončil v trezore.


Pre emigráciu Kadára sa film stal zakázaným a diváci ho mohli znova vidieť až po roku 1989, keď totalitný režim padol. Vďaka zisku Oscara v roku 1966 sa Jozef Kroner zúčastnil uvedenia Obchodu na korze v New Yorku. Filmový kritik a producent Steven Schneider Obchod na korze zaradil do uznávaného rebríčka „1001 filmov, ktoré by ste mali vidieť pred smrťou“.

Jozef-Kroner-cena-z-Cannes-M.-Borodáčová-TASR

Zároveň sa tak Jozef Kroner práve vďaka príbehu Obchod na korze stal medzinárodne uznávanou filmovou hereckou osobnosťou. Na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes získal cenu za herecký výkon a Ida Kamińská bola nominovaná dokonca na Zlatý glóbus.

Presvedčivý umelec Jozef Kroner vyhrával súťaže o najsympatickejšieho aj najpopulárnejšieho herca, ale mal aj rad ďalších ocenení Striebornú sirénu z talianskeho Sorrenta či Zlatú ružu z bulharskej Sofie a tabuľu na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach či ďalšie desiatky cien a ocenení.

Pamiatka na Jozefa Kronera ako výnimočného umelca je popri ďalších jeho známych postavách v Svákovi Raganovi (1976), v seriáloch Slovácko sa nesúdí (1974), či rodinnej ságe Tisícročná včela (1983) alebo legendárnej komédii Pacho, hybský zbojník (1975), významnou súčasťou dejín slovenskej kinematografie.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS, TASR, SFÚ, filmovyprehled.cz, vtedy.sk

Živé vysielanie ??:??

Televízia