Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Pavel Zajíček. Básnik ovplyvnil celé generácie mladých, mal 72 rokov
Zomrel Pavel Zajíček. Básnik ovplyvnil celé generácie mladých, mal 72 rokov

Zomrel Pavel Zajíček. Básnik ovplyvnil celé generácie mladých, mal 72 rokov

Za totality ho vo vymyslenom procese na rok uväznili.

Ako informovala na sociálnej sieti moderátorka Rádia_FM Mirka Ábelova 5. marca zomrel významný predstaviteľ českého undergroundu Pavel Zajíček vo veku 72 rokov.

Poznáme ho aj z legendárnych filmov


Signatár Charty 77 Pavel Zajíček bol významný básnik, ktorý založil hudobno básnický súbor DG 307 podľa čísla psychiatrickej diagnózy.


Ako uviedol majiteľ vydavateľstva Guerilla Records Vladimír Lábus Drápal na sociálnej sieti, kde o smrti umelca Pavla Zajíčka informoval ako prvý: „V Thomayerovej nemocnici podľahol dlhoročnej chorobe, ku ktorej sa v posledných dňoch pridal zápal pľúc.“

Umelec Pavel Zajíček patril k významným postavám československej nezávislej kultúry a zanechal po sebe umelecké diela, ktoré v dobe svojho vzniku ovplyvnili celé generácie mladých ľudí.

Pamätáme si ho aj z postavy rozhlasového moderátora kultového českého filmu Knoflíkáři (1997), či v postave Lauria v adaptácii knihy Jáchyma Topola Anděl Exit (2000).

Básnik Pavel Zajíček je autorom dvoch desiatok básnických zbierok a stovky piesňových textov, keď bol v roku 1976 spoločne s členmi kapely The Plastic People of the Universe zatknutý a ako dodal český server novinky.cz: „Vo vykonštruovanom procese bol na rok odsúdený do väzenia.“

V roku 1980 sa mu podarilo emigrovať do Švédska, žil v USA a v roku 1995 sa vrátil do Prahy.

25 50 75 90
pametnaroda.cz, novinky.cz, FB – Vladimír Lábus Drápal, has

Živé vysielanie ??:??

Televízia