Úvod Novinky Osobnosti
Len druhá režisérka v našich dejinách Marta Gogálová má 85 rokov
Len druhá režisérka v našich dejinách Marta Gogálová má 85 rokov

Len druhá režisérka v našich dejinách Marta Gogálová má 85 rokov

Až donedávna pracovala v domove pre seniorov a opustených ľudí, ktorý založila.

Prvou režisérkou u nás bola Magda Lokvencová, neskôr vydatá Husáková a druhou v poradí sa stala Marta Gogálová, ktorá divadelnú réžiu absolvovala na VŠMU v roku 1973, keď už bola matkou a manželkou.

Režisérka ako absolútna výnimka


To už mala Marta Gogálová za sebou divadelné réžie v ochotníckych súboroch a externe spolupracovala v činohre Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.


Gogálová-Marta-archív


V Rádiu Regina pri svojej osemdesiatke režisérka Marta Gogálová pre Martina Jurča na štúdia spomínala: „V tom čase bola VŠMU mimoriadne tvorivá, ale žena bola absolútnou výnimkou v tejto profesii. Vtedy sme sa s manželom, keď som začala študovať na VŠMU presťahovali do Bratislavy.“

Marta Gogálová. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Režisérka Marta Gogálová, rodená Bálešová sa narodila 11. marca 1939 v Topoľčanoch a bola manželkou herca a režiséra Jána Gogála (1933-1984), s ktorým vychovali dve deti. Syn Ivo je známy slovenský herec rovnako ako už aj jej vnuk Jakub.

Veľa kriku pre Normálneho cvoka

Z divadiel najdlhšie pôsobila ako režisérka na Novej scéne, ale výrazne sa zapísala do filmovej a televíznej tvorby, odkiaľ poznáme jej režijné spracovania desiatok inscenácií a filmov.

Rozruch spôsobil televízny film pre mládež Normálny cvok (1996) podľa novely Petra Holku, ktorý režírovala. Pred televíznou premiérou bol označený za morálne nevhodný a odvysielali ho v neskorších večerných hodinách.

Marta-Gogálová-režisérka-archív

V Rádiu Regina Marta Gogálová však spomínala aj na časy strávené v Poetickom súbore Novej scény, kde režírovala o. i. aj známu operu Bohuslava Martinů: „Mirandolina mala vyše 200 repríz a Oľga Šalagová tam robila titulnú postavu a do divadla som vzala Kamilu Magálovú. Podľa scenára Michala Havrana st. som pripravila úspešný televízny film Andrea (1972), kde som do hlavných postáv vtedy obsadila ešte nie tak známych ako dnes Magdu Vášáryovú, Juraja Kukuru a Martina Hubu. Andreu niekoľko rokov úspešne reprízovali.“

Okrem spomínaných Marta Gogálová uviedla na divadelné dosky či pred televízne kamery ďalšie možstvá dnes už známych mien, ako trebárs herečku Evu Matejkovú a ďalších.


Z tvorby režisérky Marty Gogálovej poznáme vyše sto televíznych filmov a inscenácií najmä pre Slovenskú televíziu v rámci legendárnych televíznych pondelkov v Slovenskej televízii.

Spomeňme filmy a inscenácie z jej tvorby ako Eugen Onegin, Horúci dych, Bocianie hniezdo, Materské znamienko, Anjel prichádza oknom, Dom pod morušou, Staromodná komédia, Čo dievčatka nevedia, Odviata ako dym, Celý deň obchádzam panelák a desiatky ďalších.

režisérka-Marta-Gogálová-archív

Vnuk Jakub režisérky Marty Gogálovej ju nahovoril na réžiu hry pre divadlo Astorka Drahá pani profesorka. V auguste 2007 založila Marta Gogálová spolu s ďalšími neziskovú organizáciu Galant, kde pôsobila ako riaditeľka domu sociálnych služieb.

Je odivuhodné, že ešte stále sa venuje klientom seniorom a osamelým rodičom.

25 50 75 90
Foto: Mária Kušnírová archív RTVS, Ivo Gogál, TASR, has

Živé vysielanie ??:??

Televízia