Úvod Novinky Osobnosti
Muzikál Na skle maľované prišiel o autora. Zomrel Ernest Bryll
Muzikál Na skle maľované prišiel o autora. Zomrel Ernest Bryll

Muzikál Na skle maľované prišiel o autora. Zomrel Ernest Bryll

Autor mimoriadne obľúbeného muzikálu mal 89 rokov.

Z Poľska prišla smutná správa. V sobotu 16. marca zomrel Ernest Bryll. Poľský básnik, dramatik, prekladateľ, novinár, filmový kritik a diplomat bol na Slovensku mimoriadne obľúbený vďaka autorstvu muzikálu o našom ľudovom hrdinovi Jurajovi Jánošíkovi s názvom Na skle maľované.

Michal Dočolomanský viac ako 500 krát

Muzikál napísal Bryll na hudbu Katarzyny Gärtnerovej. V muzikáli exceloval náš slávny herec Michal Dočolomanský.

V októbri tohto roku si pripomenieme 50 rokov od premiéry muzikálu v Činohre Slovenského národného divadla (SND). Na slovenských divadelných doskách bol muzikál naštudovaný vo viacerých predstaveniach. Súčet hlavných spracovaní presahuje až dve tisíc repríz.

Dočolomanský-Pavel-Neubauer-TASR

Najúspešnejší titul Činohry SND mal od premiéry v roku 1974 za 30 rokov 648 predstavení, z ktorých 500 odohrali spolu s Michalom Dočolomanským aj Leopold Haverl a Elo Romančík. Rovnako muzikál mal viac ako 500 repríz na východe Slovenska v naštudovaní Milana Antola.

Legenda o Jánošíkovi, odvážnom zbojníkovi, ktorý „bohatým bral a chudobným dával“, je v regióne pod Tatrami živá už takmer tri storočia. Básnik Ernest Bryll a hudobná skladateľka Katarzyna Gärtnerová Jánošíkov život stvárnili v Poľsku a ich muzikál mal svetovú premiéru vo Varšave v roku 1970.

Obľúbení čert aj anjeli

V slovenskej premiére v roku 1974 obsadil režisér Karol L. Zachar do úlohy tancujúceho a spievajúceho Jánošíka Michala Dočolomanského. Ďalší známi herci vytvorili nezabudnuteľné postavy - veliteľa žandárov Juraj Slezáček, Čerta Oldo Hlaváček, Dodávača Elo Romančík a Smrť a Anjela Soňa Valentová a Emília Vášáryová. V muzikáli hrali aj Božidara Turzonovová, Anton Mrvečka či Vladimír Durdík.

Moderný preklad do slovenčiny, ktorý sa pod úspech muzikálu výrazne podpísal, urobila Emília Štercová (1935-1999), ktorá bola naša známa dramaturgička, prekladateľka a pracovníčka Divadelného ústavu.

Tvorbu Ernesta Brylla tiež tvorí takmer 40 básnických zbierok, divadelných hier, esejí a iných literárnych foriem. V rokoch 1991 až 1995 bol veľvyslancom Poľska v Írsku.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, imdb.com, FB, TVP Warszawa, youtube.com/Eduard Číž

Živé vysielanie ??:??

Televízia