Úvod Novinky Osobnosti
Jozef Kroner odrádzal dcéru Zuzanu od herectva. Strašili ju hororovými príbehmi
Jozef Kroner odrádzal dcéru Zuzanu od herectva. Strašili ju hororovými príbehmi

Jozef Kroner odrádzal dcéru Zuzanu od herectva. Strašili ju hororovými príbehmi

Zuzana Kronerová pred rodičmi dlho tajila, že sa chce stať herečkou.

Legendárny herec Jozef Kroner by sa 20. marca dožil sto rokov. Zomrel 12. marca 1998 na zápal pľúc. Je to už 26 rokov. Žije s nami však stále, a to prostredníctvom filmov, inscenácií a množstva rozprávok. Zanechal po sebe aj talentovanú hereckú generáciu.

S jeho dcérou, skvelou herečkou Zuzanou Kronerovou, sme sa rozprávali o tom, ako na ňu v hereckej kariére vplýval a či vlastne rodičia chceli, aby šla v ich šľapajach. Aj mama Zuzany, Terézia Hurbanová-Kronerová, bola totiž herečka.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„On proti tomu veľmi protestoval. Symptómy sa však ukazovali, už keď som bola maličká. Vraj ma pristihli, ako robím do zrkadla príšerné grimasy. Naznačovali, že chcem hrať nejakú obludu alebo ježibabu. Rodičia sa zľakli a zrkadlo z bytu odstránili,“ hovorí so smiechom.

To, že chce byť herečkou tajila

„Veľmi rada som počúvala v rozhlase rozprávočky a fantastické hry pre deti a mládež. Potom som rodičom hovorila, žeby som tiež chcela nahrávať také hry a že chcem ísť do detskej dramatickej rozhlasovej družiny. Spozorneli a otec mi začal rozprávať horory, čo tam s deťmi robia. Hovoril Zuzanka, my ťa tam nedáme, lebo tam detičky týrajú, bijú, keď niečo pokazia zbijú ich, nedávajú im jesť, piť a zatvárajú ich tam. Čiže som už nechcela ísť,“ prezradila.

Sváko Ragan, Kroner.jpg

Doslova ju obaja odrádzali. To, že sa rozhodla predsa len stať herečkou, dlho tajila. Keď ju však otec videl napodobňovať jej dva najväčšie herecké idoly Božidaru Turzonovovú a Emíliu Vášáryovú, spozornel. „Povedal, že ak sa raz budem chcieť stať herečkou, neodporúča mi napodobňovať niekoho. Keď budem v úzkych, nebudem si vedieť poradiť a vytiahnem šuplík číslo 12 a budem ich napodobňovať, nebudem sama sebou a to nie je dobré,“ spomína.

S otcom mali krásny vzťah, veľa sa rozprávali a ako prezradila, neradil jej a nementoroval. Len jej nenápadne podsúval svoje krédo a to, že treba mať pokoru voči umeniu a nezblázniť sa zo slávy. Viac si už pozrite vo videu v rozhovore.

Jozefa Kronera si na kanáloch RTVS pripomíname v bohatom televíznom aj rozhlasovom vysielaní.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia