Úvod Novinky Osobnosti
V Japonsku by bol milionár. Viete, ako sa Danglár dostal ku komiksom?
V Japonsku by bol milionár. Viete, ako sa Danglár dostal ku komiksom?

V Japonsku by bol milionár. Viete, ako sa Danglár dostal ku komiksom?

Slovenský ilustrátor Jozeef Gertli sa stráni médiám a rozhovorom, teraz však urobil výnimku.

Ďalším hosťom v podcaste Ivety Malachovskej Divy Ivy je známy slovenský ilustrátor a autor komiksov Jozef Gertli alias Danglár. Vyhýba sa rozhovorom, no keď mu zavolala Iveta, s radosťou pozvanie prijal.

Podcast Divy Ivy si môžete pozrie TU alebo vypočuť na Spotify či Apple Podcasts.

Okrem svojich divov porozprával aj o tom, ako sa vlastne ku komiksom a ilustrovaniu dostal. „Mám pocit, že som kreslil odjakživa. Už ako malý, otec mi dal papiere, keď som ho otravoval v kancelárii, ceruzku a ďalšiu dvojfarebnú a kreslil som si. Indiánov, kovbojov, vojačikov. Kreslil som stále,“ spomína.

Ak sa vám fotografia nezobrazuje správne, obnovte stránku

Prvý a vtedy jediný komiks, ktorý ho najviac ovplyvnil boli Rýchle šípy. „Mal som komiksové vzory, vtedy sa nedalo nič zohnať, tak som zháňal cez inzeráty. Karel Saudek a jeho obrázky ma tiež veľmi ovplyvnili,“ hovorí. A napriek tomu chcel byť najprv ako dieťa šoférom nákladiaku.

Komiksom sa venoval už na strednej škole, tam ho však od toho odrádzali. „Na škole mi hovorili, že komiks nemá žiadnu hodnotu a nepatrí to do slušnej spoločnosti a rozvinutého socializmu,“ dodal.

Podľa Ivety Malachovskej by bol v Amerike a v Japonsku milionár. Tieto krajiny dávajú obrovský priestor komiksom a samotní Japonci sú do komiksov a animé blázni. Celý rozhovor s Danglárom si pozrite v podcaste na rtvs.sk/divy-ivy.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia