Úvod Novinky Osobnosti
Ľudia z RTVS prezradili, ako trávia Veľkú noc. Na čom si potrpí Ján Žgravčák?
Ľudia z RTVS prezradili, ako trávia Veľkú noc. Na čom si potrpí Ján Žgravčák?

Ľudia z RTVS prezradili, ako trávia Veľkú noc. Na čom si potrpí Ján Žgravčák?

Ešte predtým, ako sa zamestnanci RTVS rozutekali k rodinám, sme sa vybrali na jej chodby.

Sviatky jari dorazili aj do televízie RTVS, ktorá si pre svojich divákov pripravila pestrý program. Po dobre odvedenej práci sa tí, ktorým to pracovné povinnosti umožňujú, uchýlia do svojich domovov.

Skôr, ako sa tak stalo, sme sa vybrali do priestorov televízie. Zaujímalo nás, aké veľkonočné zvyky nájdeme u ľudí z RTVS. Odpovedal nám napríklad známy moderátor Ján Žgravčák, ale tiež redaktori a asistentka vedúceho vydania.

Vo videu vám povedia o tom, ako trávia Veľkú noc.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tradičné zvyky a moderná realita

„Veľkonočných zvykov už veľa nezostalo, to treba priznať. Dnes je toho pomenej. Kedysi, keď sme boli malé deti, tak sa toho dodržiavalo viac. Oblievačka, šibačka a vinše a podobne,“ hovorí moderátor Ján Žgravčák. Svoje deti  k podobným zvyklostiam nevedie „Popravde, ja už moje deti k tomu veľmi nevediem,“ priznáva. Veľkú noc vníma ako sviatky jari a čas pre rodinu, ktorý rád strávi prechádzkou v prírode.

Naopak, redaktor spravodajstva Ivan Tománek si so svojimi deťmi užíva tradičné zvyklosti. „Keďže mám malé deti, tak chodíme so synom šibať a s dcérou maľujeme vajíčka,“ priblížil ich rodinný sviatočný zvyk.

Zvyky na veľkonočnom stole

K veľkonočným sviatkom patrí aj dobré jedlo a bohatý stôl. Čo sa nachádza na klasickom veľkonočnom stole ľudí z RTVS?

„Zvyk je baba so šalátom,“ hovorí redaktor športu Matúš Macháč.

„Ja osobne si potrpím na to, aby bola šunka a chren,“ priznáva moderátor Ján Žgravčák. „Studená kuchyňa u nás nesmie chýbať každú veľkú noc,“ dodáva.

„Robievame rezne a šalát ako na Vianoce. A pečieme baránka, koláč,“ prezradila asistentka vedúceho vydania :24 Soňa Hlavatá. Chrumkavé rezne a chutný šalát nechýba ani na stole Tománkovcov, ktorý ho doplnia aj niečím napečeným.

veľkonočné sviatky_TASR.jpg

V RTVS sa nezhasína

A kam sa chystajú počas sviatkov zamestnanci RTVS? Niektorí si môžu dovoliť stráviť tento čas v pohodlí domova.

Iných však pracovné povinnosti niekedy nepustia. „Budem doma na Slovensku, ale či budem aj naozaj doma priamo s rodinou to ešte neviem, pretože pracujem v RTVS a v športovej redakcii moc nepoznáme slovo víkend, takže možno budem v práci,“ vysvetlil redaktor Matúš Macháč.

A ako prežívate sviatky vy? Nezabudnite, že na RTVS je pripravené veľkonočné vysielanie.

Prajeme príjemnú a slnečnú Veľkú noc!

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia