Úvod Novinky Osobnosti
Raketová kariéra Petra Nagya bola plná vzdoru a zákazov. Spevák oslavuje 65 rokov
Raketová kariéra Petra Nagya bola plná vzdoru a zákazov. Spevák oslavuje 65 rokov

Raketová kariéra Petra Nagya bola plná vzdoru a zákazov. Spevák oslavuje 65 rokov

Z malého mesta sa stal ikonou nielen slovenskej, ale aj českej populárnej scény.

Každý hádam v Česku a na Slovensku vie, že hit Marcel z malého mesta akoby spieval autor Peter Nagy o sebe, aj keď sa nevolá Marcel, ale narodil sa v Prešove. O meste spieva, že je malé, aj keď je tretie najväčšie slovenské mesto, ale predsa v porovnaní s inými v tom čase v Československu nepatrilo do trojice najväčších.

Nagy_Peter_01.jpg

Aktuálne rieši playlist

Aktuálne však populárny skladateľ a spevák rieši iný problém, ako sa priznal na sociálnej sieti: „Riešim takmer nevyriešiteľnú úlohu... Zostaviť playlist na koncerty k 40. výročiu... Nahral som 17... či 18 radových albumov? Ak by sme mali zahrať všetko, koncert by trval asi 5 – 6 hodín. Tak neviem...“

Autor a spevák Peter Nagy vyrazil k úspechu priam raketovou rýchlosťou po premiére svojho hitu Profesor Indigo na začiatku 80-tych rokov. Potom v priebehu krátkeho času ďalšie jeho hity rýchlo pribúdali. Spomeňme aspoň niektoré: Kristínka iba spí, Aj tak sme frajeri, S nohami na stole, Korálky od Natálky, kým prišiel debutový album a rovnomenný hit Chráň si svoje bláznovstvá v roku 1984.

Peter-Nagy-koncert-Insta

A hoci sa za televízny debut považuje Petrove vystúpenie z augusta 1982, keď v košickom štúdiu Slovenského rozhlasu nahral skladbu Profesor Indigo, objavil sa už aj vo vysielaní košickej Slovenskej televízie, kde ho vtedy uviedla populárna moderátorka Zlatej Brány Vierka Háberová a zaspieval svoju citlivú protivojnovú baladu Nagasaki.

Náušnica jedným ťahom

Vysielanie Televízneho klubu mladých z Košíc neuniklo pozornosti vtedajšieho komunistického denníka Pravda, na čo v dokumente Beáty Arvayovej z STV štúdia Košice Peter Nagy spomínal v roku 1999 takto: „Účinkoval som v Televíznom klube mladých z Košíc, čo sa točilo v Drienovských kúpeľoch, žiaľ, archív sa už nezachoval. Po odvysielaní vtedy v komunistickej Pravde napísali, že sa otrasne obliekam a za vzor by mi mali slúžiť vietnamskí umelci, ktorí vystupovali na Bratislavskej lýre. Tak som dostal dištanc a aj niekoľko klipov v Triangli zakázali a museli sa prestrihať. Moje náušnice boli vtedy niečo nemysliteľné a musel som si ich pred vstupom do televízie vyberať. Vedel som si už vtedy náušnicu vybrať jedným ťahom, čo ani ženy nevedia. Keď ma zastavovali v aute policajti, tiež som rýchlo vyberal z ucha náušnice tak ako dnes niekto rýchlo schováva mobil.“


Profesor Indigo zrežíroval do klipovej podoby známy hudobný režisér Jozef Kaiser a hlavnú úlohu profesora Indiga stvárnil Andy Hryc. Skladba zvíťazila v hitparáde Slovenskej televízie 5 x P.

Prichádzajú Dve malé blchy

V roku 1984 získal Peter Nagy na Bratislavskej lýre cenu divákov a aj cenu novinárov za pieseň Kristínka iba spí. S Jožom Rážom vznikol v roku 1987 úspešný duet Psi sa bránia útokom. To už éter ovládli ďalšie hity ako Láska je tu s nami, Len pomaly, Poďme sa zachrániť, Už je tu láska, So mnou nikdy nezostarneš a s piesňou Vzdávam sa ti sa opäť stal Peter Nagy víťazom televíznej súťaže 5 x P. Známe sú aj jeho hity napísané pre deti, ako trebárs Dve malé blchy a mnoho iných.


Druhý album Mne sa neschováš mu vyšiel v roku 1985 a Peter Nagy získal československého Zlatého slávika, kde tradične bodoval ako mega hviezda Karel Gott. Neskôr získal ešte troch strieborných slávikov. Za tretí album Myslíš na to, na čo ja? z roku 1986 dostal Peter Nagy od riaditeľa vydavateľstva Opus Ivana Stanislava za miliónty predaj ocenenie Zlatý erb Opusu.

Celkovo vtedy trikrát vyhral Peter Nagy v hitparáde Slovenskej televízie Triangel, ktorú režíroval legendárny Juraj Takáč so skladbou Láska je tu s vami.


Po štyroch rokoch kariéry mal v roku 1987 Peter Nagy za sebou vyše 500 koncertov a dva z nich pred vypredanou Lucernou v Prahe. V hitparáde 5 x P trikrát vyhral so skladbou Zákony hada a v spolupráci s Pavlom Hammelom a Vašom Patejdlom mu vyšiel prvý koncertný album Peter Nagy v Štúdiu S.

Romantické ženské akty

Spevák, textár, skladateľ a aj úspešný fotograf Peter Nagy sa narodil 9. apríla 1959 v Prešove v rodine vojaka z povolania letca, keď jeho otec ako plukovník pôsobil na Vysokej vojenskej leteckej škole SNP v Košiciach. Na sociálnej sieti sa Peter Nagy zároveň vyjadril: „Keď som mal 33 rokov, začal som chodiť do fitka kvôli kondícii a s občasnými prestávkami to robím dodnes a rád. Pomaly si zvykám, že som vo fitku vždy ten najstarší a to mi dáva vôľu v tom pokračovať. Pre kondičku, pre pozitívne myslenie, pre úsmev.“

Peter-Nagy-gitara-Insta

Spevák Peter Nagy po ukončení Gymnázia Jána Adama Raymana v Prešove úspešne vyštudoval Filozofickú fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. V roku 2009 bol uvedený do Českej rockovej siene a v roku 2012 v Českej republike získal ocenenie Legenda Nočního proudu. Svoje fotografie zamerané na romanticky ladené ženské akty publikoval aj v mutáciách časopisu Playboy v Česku, Rusku či v Brazílii. V roku 2007 bol oficiálnym fotografom Českej Miss a v roku 2008 vydal fotografickú knihu.

Žije striedavo v Prahe a Bratislave, s bývalou manželkou Janou Nagyovou má syna Filipa. Svoje životné jubileum oslávi na česko-slovenskom turné Peter Nagy 105, lebo ide o súčet 65 rokov speváka a 40 rokov skupiny Indigo. Prvý koncert na turné bude 20. apríla v Bratislave.

Jubileum vo vysielaní RTVS

Na Dvojke uvidíte premiéru nového dokumentu DNA popu: Peter Nagy v utorok 9. apríla o 20:10 h.

Spevák vysielanie dokumentu na sociálnej sieti okomentoval svojsky: „Televízny dokument DNA HUDBY o mojej ceste za muzikou a tiež o úplných začiatkoch na východe Slovenska...to tu ešte nebolo...“

Je teda zjavné, že sa z dokumentu aj Peter Nagy teší a teda bude zaujímavý iste aj pre divákov.

25 50 75 90
peternagy.sk, @peternagy_music, TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia