Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel jeden z najvýraznejších hlasov Repete, Dušan Grúň
Zomrel jeden z najvýraznejších hlasov Repete, Dušan Grúň

Zomrel jeden z najvýraznejších hlasov Repete, Dušan Grúň

Spevák mal 81 rokov.

"S hlbokým zármutkom oznamujeme, že dnes 22.4.2024 v skorých ranných hodinách o 5:05 zomrel spevák Dušan Grúň - v bratislavskej nemocnici po tom, čo ho hospitalizovali a uviedli ho do umelého spánku dňa 11.4.2024 - zlyhanie orgánov," informuje Anna Olvecká.

Spevák Dušan Grúň začínal ako jazzový hudobník v Ostrave u legendárneho Iva Pavlíka a až potom prišla Bratislava. Do povedomia viacerých generácií poslucháčov sa zapísal vďaka skladbám, ktoré nahral s Orchestrom Gustáva Broma, čím sa zapísal do histórie swingovej hudby u nás. Vystupoval aj s Orchestrom Pavla Zajáčka a inými známymi orchestrami v bývalom Česko-Slovensku.

Bol jedným z najvýraznejších hlasov relácie Repete. Nahral viac ako 500 piesní a tlieskali mu v Nemecku, Škandinávii, na Balkáne, v Rusku, ale aj Slováci žijúci v Amerike. Ocenenie „Národný umelec slovenskej pesničky“ mu udelilo hudobné vydavateľstvo Československá muzika.

Na archívnej snímke zo 14. júna 1968 spieva Grúň pieseň Čakaj počas III. Medzinárodného festivalu populárnych piesní Bratislavsk

RTVS si ho pripomenie v pondelok 22.4 o 17.55 v relácii Anjeli strážni.

V Rádiu Slovensko si v pondelok 22. apríla 2024 v prúdovom vysielaní viackrát pripomenú život speváka Dušana Grúňa a zaznejú aj jeho známe piesne. V sobotu 27.4. o 13.05 h bude odvysielaná spomienková relácia Túto hudbu mám rád, v ktorej sa Vlado Franc rozprával s Dušanom Grúňom.

V Rádiu Regina (na všetkých okruhoch) v piatok 26. apríla o 23.00 h a v repríze v nedeľu 28. apríla o 21.00 h v relácií Na koncert s Reginou – zostrihom z piatich relácií s Dušanom Grúňom, ktoré vznikli v čase jeho sedemdesiatky. V nedeľu 28. apríla o 10.00 h bude odvysielaná repríza relácie Túto hudbu mám rád.

Rádio Regina Západ bude v pondelok 22. apríla o 16.13 h spomínať na Dušana Grúňa v živom vysielaní.

Radio Slovakia International si pamiatku speváka Dušan Grúňa pripomenie vo všetkých jazykoch (slovenčina, angličtina, nemčina, ruština, španielčina a francúzština) a v hudobnej kapitolke aj prostredníctvom jeho piesní.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia