Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Nuda, depresia, nechuť. Päť rád, čo s dlhými zimnými večermi
Nuda, depresia, nechuť. Päť rád, čo s dlhými zimnými večermi

Nuda, depresia, nechuť. Päť rád, čo s dlhými zimnými večermi

Dlhé zimné večery sú tu a s nimi aj tradičná otázka: Čo teraz budem robiť?

Tento rok situáciu ešte viac umocňujú zatvorené pohostinstvá a obmedzené možnosti stretávania sa s blízkymi. Ak sa ani vy neviete zabaviť, ponúkame vám päť tipov, ako sa počas zimy nezblázniť a vykorčuľovať z nej ako víťaz.

1. Vylepšite sa!

Či už ide o pravidelné cvičenie, zmenu jedálnička alebo štúdium jazykov, investícia do samého seba sa vždy oplatí, poďakuje sa vám vaše telo aj myseľ. Ak sa rozhodnete pre vzdelávanie, vieme vám pomôcť!

žena so slúchadlami

Vďaka webovému Archívu Extra máte zadarmo a bez reklamy prístup k pestrej ponuke tém. Ponorte sa napríklad do histórie, spoznajte velikánov slovenskej aj svetovej literatúry alebo sa so slúchadlami na ušiach túlajte po Slovensku a zoznamujte sa s krásami jeho hradov a zámkov.

A že by ste radšej uvítali nejaké poučenie pre vaše deti, ktoré nemôžu chodiť na krúžky a nevedia, čo by si mohli začať? Ponorte sa s nimi do rozhlasových cyklov Mať tak o koliesko viac alebo Bocian to má ťažké.

dievča so slúchadlami

2. Zžite sa s prírodou

Spomínate si ešte na obdobie v marci a apríli, keď pandémia udrela prvýkrát a vy ste zrazu zistili, že príroda je lepšie miesto na trávenie voľného času ako nákupné centrum?

A že sa to vôbec nedá porovnávať s Veľkou nocou, keď bolo všetko v kvete a na kameňoch sa začínali slniť jašterice? Máte stále pocit, že do lesa nedá chodiť v decembri a všade je blato, zima a čľapkanica? Stačí sa len lepšie obliecť, obuť si poriadne nepremokavé topánky a možno napokon zistíte, že aj zimná príroda má svoje neodškriepiteľné čaro.

žena v klobúku v zasneženom lese

A ak budete mať šťastie a budete sa pohybovať nečujne, spoznáte možno aj lesné zvieratá, ktoré sa neukladajú na zimný spánok či operencov zimujúcich u nás na Slovensku. Zimná prechádzka do prírody vás napokon môže inšpirovať k zmajstrovaniu parádneho kŕmidla pre vtáky.

kŕmidlo pre vtáky v zasneženom lese

A tak si napokon pomedzi pílením drevených dosiek a prípravou semienok a orieškov ani len nespomeniete, že ste sa niekedy na začiatku nudili a hľadali tipy, ako prežiť tú nepríjemnú, depresívnu zimu. Veď možno k vám do záhrady priletí po jedlo kŕdeľ sýkoriek alebo aj glezg hrubozobý!

sýkorka v kŕmidle pre vtáky

3. Začnite piecť, veď Vianoce sa blížia

Na vianočné pečenie nie je ani zďaleka príliš skoro. Veď vanilkové rožteky, linecké koláčiky, medvedie labky či kokosové pusinky sa dovtedy nepokazia, je to predsa odolné čajové pečivo! Naplňte preto svoj domov najrozličnejšími sladkými vôňami od vanilky cez cukrovú polevu až po omamnú čokoládu, od ktorých sa celej rodine budú zbiehať slinky. Zaručene tak vytvoríte atmosféru očakávania a zaženiete chmúrne myšlienky.

Adventný veniec z medovníčkov

A ak pri tom objavíte, že vaše vanilkové rožteky sú oproti tým susedovým majstrovské dielo a medovníčky viete zdobiť, akoby mali skončiť na kráľovskom stole, máme pre vás ponuku, ktorá sa neodmieta!


Ešte stále sa môžete prihlásiť do našej veľkolepej šou o pečení Pečie celé Slovensko, ktorú na Jednotke uvidíte už na budúci rok! Stačí, ak vyplníte registračný formulár a možno práve vy sa stanete pekárskou hviezdou televíznych obrazoviek.

zdobenie medovníčkov

4. Staňte sa kultúrnym človekom

Ak ste si dali na začiatku roka 2020 novoročné predsavzatie, že sa z vás stane kultúrny človek, ktorý pravidelne navštevuje galérie, kiná či divadlá, je dosť možné, že teraz máte hlavu v smútku z nenaplneného predsavzatia.

staré rádio

To však vôbec nie je na mieste - jednak preto, že globálnu pandémiu ste predpovedať nemohli, a tak ani nemusíte byť smutný z toho, že ste nechodili za kultúrou, jednak preto, že kultúra stále žije a môže prísť sama priamo do vášho domu.

muž počúva hudbu v parku

Či už obľubujete diskusie o knihách, poéziu, čítanie na pokračovanie alebo sa najradšej ponárate do tónov a melódií vašej obľúbenej hudby, ideálnym riešením pre vás je naladiť si naše rádiá.

Ak máte práve náladu na najlepšiu súčasnú hudbu, ponorte sa do vĺn Rádia_FM a ak sa cítite na stáročiami overené esá klasiky alebo trebárs príbehy z gréckej mytológie, nalaďte si Rádio Devín, ktoré vám ponúkne aj koncerty famózneho Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

človek s rádiom

5. Pomáhajte

Človek je tvor spoločenský a spolupatričnosť patrí medzi naše základné charakteristiky. Veď ako krásne to bolo vidno, keď sme si na jar vzájomne šili rúška a podomácky vyrábali kadejaké dezinfekcie z alkoholu...

darček

Pandémia nás zasiahla všetkých a viaceré odvetvia doslova paralyzovala. Preto je určite aj vo vašom okolí niekto, kto by potreboval pomoc, môže to byť dokonca aj niečo také malé, ako nákup potravín, či krátky telefonát.

Pomáhať si musíme. A keď pomôžeme niekomu inému, pomôžeme tým aj sebe, pretože získame dobrý pocit!

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia